Alla inlägg under juli 2014

Av Ewa - 27 juli 2014 16:42

I början av december fick jag och en bloggvän exakt likadana kommentarer från en och samma nisse. Kommentaren var lika uttänkt och opersonlig som ett "förtryckt fjäskbrev". Nu har jag fått en sån otäcking igen, men från en helt annan nisse! Vis av tidigare misstag raderar jag den på en gång. Besvikelsen blev ganska stor eftersom jag nu för tiden nästan aldrig får kommentarer......ANNONS
Av Ewa - 27 juli 2014 15:49

I natt sov jag nog i ett sträck från halv 1 till 8. Det var inte riktigt samma tryckande värme när jag vaknade och jag kände mig inte klibbig över hela kroppen och det berodde på att det var tvärmulet. Gud så skönt! Visserligen 24 grader, men med en grå himmel som gjorde ljuset mycket behagligare för ögonen. Klockan var 10 i 9 när jag stack iväg på en tempopromenad med vattenflaska och keps, men utan solglasögon. Jag hade Salomonskorna på mig ä.k vanliga gympaskor och det är en jäkla skillnad på hur jag går i dem jämfört med MBT. Jag känner mig plattfotad och klumpig och får inte alls samma stuns i stegen hur jag än gör. Det känns mest i låren i stället för i hela benet och även magen och ryggen. Benen känns ansträngda i stället för att de har fått jobba om någon förstår vad jag menar. Det blev 65 minuter Ut på landet och till Konsum och 10 minuter hem med 2 kassar. Vad det var skönt ute i morse! Lagom varmt med svaga vindar och härlig luft som jag drog in i djupa andetag. Mot slutet kom solen fram och det blev stekhett igen. De enda jag mötte innan jag kom fram till affären var en dvärgschnauzer med sin husse, en ekorre och en cyklist (jag räknar inte bilar).

 


SMHI-appen hade utlovat regn och åska med start klockan 12 och halv 12 började det mullra. Jäss, jäss, jäss! Äntligen!! Det blev ett hyfsat åskväder med en ordentlig regnskur. Jag stod på balkongen och lyssnade på det välsignade fallande vattnet medan åskan mullrade i fjärran. Vilket underbart ljus! En stor suck av ren lättnad. Jag fick faktiskt en liten endorfinkick. Värmen har tagit så mycket på krafterna att åskvädret kändes lika befriande som när smärta släpper. Elin sms:ade om att det var ett jävla väder i Örnsberg och jag har sett på DN.se att det var ett betydligt kraftigare åskväder över Stockholm. Det var väl de avslagna resterna som jag fick. Som vanligt.

 


Strax innan det började regna var jag ute på balkongen och upptäckte en besökare som åt de äpplen som hade fallit ned från grannens träd. Vi tittade på varann, jag fumlade med mobilen och lyckades ta en bild utan att skrämma skönheten som sedan fortsatte att äta äpplen.

Jag gjorde som i torsdags: jag klarade av burstädningen före lunch. Jag hade ställt in spånsäcken och hösäcken för att ha dem inom räckhåll och gick för att hämta dammsugaren. När jag kom tillbaka hade Mimmi upptäckt hösäcken och försökte få sig en extra tilldelning. Till skillnad från rådjuret stod hon inte kvar när hon väl hade hört det läskiga ljudet från mobilkameran.  

Jag har inte för vana att duscha precis varje dag, men nu under värmeböljan har jag gjort det och jag skulle ha behövt smörja in mig oftare än vad jag har gjort. Det går helt enkelt inte att smörja in kroppen när den blir täckt av en svetthinna vid minsta rörelse, men idag kunde jag göra det och huden sa slurp på samma sätt som marken gjorde när den tog emot regnet.

Med jämna mellanrum vill både Pär och jag flytta till En Stuga i Skogen och periodvis har Pär till och med kollat bostadsannonser, men jag vill inte flytta från själva Rönninge och tyvärr skulle vi inte ha råd att bo kvar i Rönninge om vi bytte bostad. Vi flyttade hit för 15 år sedan och jag har kallat det för Mitt Paradis från dag ett och det gör jag fortfarande. Det finns irriterande grannar (som sågar ned träd med samma frenesi som termiter höga på speed), men det finns irriterande grannar överallt så vida man inte flyttar ut i skogen. Föreningen sköts på ett ypperligt sätt och har ett bra rykte vilket innebär att eventuellt tomma lägenheter säljs fort och att vår egen lägenhet har ökat i värde 3 gånger om. Idén att ta 10 flerfamiljshus och placera dem runt redan uppväxt skog var genialiskt. Det har gett en inbyggd gård fri från bilar. Vi har nära till naturen och femtielva olika promenadvägar, 10 minuters promenad till Garnudden. Promenadavstånd till både Konsum, vårdcentral, apotek och tandläkare. 5 minuter till tåget som tar 30 miuter till Stockholm. Vi blir aldrig störda av trafik och sällan av grannarna. För att inte tala om ekorrar, rådjur, harar och småfåglar som oxå bor här. Varför i hela friden skulle vi flytta??! 

  

ANNONS
Av Ewa - 26 juli 2014 21:49

...........varför sömntabletten helt enkelt inte fungerar vissa nätter? Det är långt mellan dessa tillfällen, men i natt var det dax igen. En kombination av att det aldrig verkade bli svalt och en bettskena som verkade svälla i munnen (till slut tog jag ut den) tillsammans med utebliven effekt från Stilnocten gjorde att jag inte sov många timmar i natt, så när marsvinen hade fått sin frukost och nytt hö, så gick jag faktiskt och lade mig igen och sov till halv 12. Att släpa ut kroppen på en promenad idag fanns inte med på kartan. Kroppen behövde vila. 


"Stilnoct" kommer från "still nocht" (tror jag) som betyder "stilla natt". Åff kårs!


Jag har tvättat idag. Den mesta tvätten kunde lyckligtvis torkas på ställningen för det blev äckelvarmt i badrummet när tumlaren var igång. Trots att badrumsdörren fick stå öppen medan jag duschade fick jag nästan panik pga. värmen. Orkidéerna fick en extra lång rotblöta. Bladen slokade faktiskt och hängde som tungor över krukkanten. Det var dax att torka av bladen och jag hoppas att de piggar på sig. Själva blommorna verkar inte fara illa av hettan.


De 3 marsvinsdamerna i nedre buren kan ju gå in och ut som de behagar medan Maja får nöja sig med ett par timmars golvvistelse varje eftermiddag. Igår och idag har jag släppt ut Maja först på kvällen när det äntligen har blivit uthärdligt. Idag fick de varsitt stort salladsblad från huvudet med romansallad som jag försökte att blöta ned så mycket jag kunde som extra vätska. Sallad is da shit!


Maja har ofta spån på huv'et.

 

    


Av Ewa - 25 juli 2014 18:05

När mobilen väcker mig klockan 8 har jag - numera - ofta sovit färdigt vare sig jag gillar det eller inte och hur ska jag då tillbringa tiden på bästa sätt? Jag promenerar. Det känns inte lika nödvändigt för kroppen med vilodagar när jag enbart promenerar, så jag gick ut idag med. Medan jag gav marsvinen frukost och sedan åt själv och gjorde mig i ordning kastade jag hela tiden blickar på termometern som obönhörligt verkade bläddra fram plusgrad efter plusgrad. Jag blev stressad och till slut fick jag stoppa mig själv och tala om att det faktiskt inte är farligt att promenera när det är 26 grader klockan 9. Skärpning! Farligt eller ej, så var det en dålig idé. Även om kroppen inte behövde sova mer, så behövde den heller inte promenera mer eller utsättas för gassande sol. 70 svettiga minuter där jag faktiskt återupptäckte en tvärväg som jag inte hade gått på flera år. Det blev ingen tempopromenad idag utan mer av stapplande och vinglande. 


En av många björkar som har

blivit  höstgul i förtid pga. torkan.

 

 

Resten av den här dagen har varit vidrig och jag önskar bara att den ska ta slut! En toppnotering på 33 grader. Jag fick en djävulusisk huvudvärk efter promenaden och eftersom den satt nedåt nacken trodde jag att det var spänning, men jag kunde inte låta bli att försöka få bort den med en dubbeldos och det fungerade. Halleluja! Idag har kroppen känts konstant varm och den svalnade bara medan jag duschade. En kortvarig lindring uppnåddes genom att stryka kallt vatten över nacken och bröstkorgen och allt skölja handlederna i svalt vatten. Det är äckligt och jag blir fullständigt utmattad. Ikväll kommer jag faktiskt inte att göra mitt vanliga kvällste och när jag inte vill ha te, ja, då är det åt h-vete för varmt!


Elin skickade den här bilden:


  


PS. En rådjurshona med sitt kid strövade förbi utanför köksfönstret och de pausade så kidet fick dia.

   Av Ewa - 24 juli 2014 16:11

Jag kom iväg på min tempopromenad lite tidigare, 10 över 9 och då var det redan 25 grader och när jag kom hem en dryg timme senare var det 28. Nu är det 31. Vidrigt! Det kom ett kortvarigt endorfinrus efter att jag hade klarat av backen vid Villa Talliden utan att egentligen tappa fart eller flämta efter syrgas och sedan fick hjälp att fortsätta av en riktigt bra gånglåt. Dessutom kändes det som att jag äntligen hade lyckats knyta MBT-skorna lagom hårt så att tårna inte domnade bort, ingen kokkänsla i fötterna och inga skavsår. Livet lekte! En stund senare var fötterna överhettade, tårna lätt domnade och jag kunde känna en ny blåsa på hälen. Tillbaka i verkligheten......


Jag handlade på Konsum och jag var frestad att fråga om jag fick bo kvar där i den himmelska luftkondiotionerade svalkan. När det är så här hett går det inte att vara utomhus mellan 12 och 20.


När jag kom hem och fortfarande hade ångan uppe fick jag snilleblixt och bestämde mig för att klara av städningen av buren direkt i stället för på eftermiddagen när solen har hunnit runt till köket. Sedan svalnade jag av innan jag duschade. 


Jag försöker se det positiva i det mesta och om jag anstränger mig kan jag se 2 fördelar med den här äckliga värmen: jag tappar matlusten, så förhoppningsvis går jag inte upp i vikt och eftersom det är eldningsförbud ligger inte grilloset som en flottig filt över alla härliga dofter som brukar tona fram i kvällningen.


  

Av Ewa - 23 juli 2014 18:06

Det dröjde länge innan jag skaffade en smart-phone, men det gick fort för mig att lära mig uppskatta den och att bli beroende av den. Nästa steg tog jag när jag började använda den även till ljudböcker och i och med det var jag fast. Mitt teknikfientliga jag lärde sig uppskatta tekniken och jag blev beroende. Jag har den alltid med mig till skillnad från den gamla mobilen. Hörlurarna sitter i öronen så ofta att jag blir förvånad när jag kan ta ur dem och att de inte har vuxit fast. Jag sms:ar som aldrig förr, jag fotar och MMS:ar. Jag har till och med skickat filmer på Selma till Elin och det var något som varken Pär eller Elin kunde. (Jäklar vad jag mallade mig då!) Jag har 3 olika spellistor och "prenumererar" på en av Spotifys listor. Jag lyssnar på böcker. Uj,uj,uj vad jag lyssnar på böcker! Jag har ett par lurar med en mikrofon som jag - där förvånade jag mig själv så jag nästan ramlade av stolen - använder när jag ringer med mobilen och som även funkar som paus- och hoppknapp när jag lyssnar på musik eller böcker. Min mobil är nog den första riktigt tekniska pryl som jag är så in i bängen såld på att jag skulle ta med den till en öde ö! Därför får jag nästan panik när tekniken inte fungerar.


Det började för några månader sedan med att det dök upp en engelsk textruta från Samsung när jag var för ivrig eller otålig med pausandet. Eftersom det gick att klicka bort den så brydde jag mig inte om att försöka förstå vad det gällde. Med facit i hand vet jag nu att det är en automatisk uppdatering från Samsung som har med röstaktivering att göra. Den sortens automatiska uppdatering som jag inte själv har valt eller blivit underättad om. Förra veckan började mobilen att uppföra sig knäppt. Först dök ovan nämnda textruta upp, men när klickade bort den, så plingade det till och en ny ruta dök upp som hade med Google att göra och som verkade tro att jag ville lämna ett röstmeddelande. "Speak now" stod det medan en mikrofon-ikon blinkade uppfordrande. Det gick inte att igonrera lika lätt utan ledde till att allt knöt sig. "Speak now", "Speak now", "Speak now" och så den blå textrutan och så hackade boken jag lyssnade och som pricken över i fick volymen spel och höjde och sänkte sig som den själv behagade. Jag provade att starta om mobilen utan resultat. Pär vet mycket mer om felsökning och hittade ett ställe bland inställningar där det gick att trycka bort automatiska uppdateringar. Nope. Fungerade inte. Då Googlade han på problemet och kunde se att jag inte var ensam om det här och jag inte var den enda som höll på att få psykbryt. En automatisk uppdatering från Google gick inte ihop med den automatiska uppdateringen från Samsung. De som hade kontaktat Google om detta hade bara fått beskedet att det var fel på deras mobiler som hade fungerat problemfritt fram till för en vecka sedan. Fy, vad fegt! Pär klickade runt i min mobil och stängde av diverse saker och det var frid och fröjd i en dryg timme innan allt knöt sig igen. Då fick jag panik! Jag brukar sällan skrika av irritation över att tekniken inte fungerar, men igår gjorde jag det och hade helst av allt lust att slänga fanskapet i soporna. Till saken hörde att Pär skulle åka bort dagen efter dvs. idag och bli borta i 1,5 vecka och hur i helskotta skulle jag klara mig utan ljudböcker tills han kom hem igen?! Han Googlade lite till och sedan klickade han runt i mobilen lite till och efter det har det fungerat utan mankemang. Lättnaden sköljde över mig och friden sänkte sig. Pär åkte i morse och jag har inte haft några tekniska problem.


Jag avskyr att bli pådyvlad prylar eller erbjudanden eller uppdateringar som jag själv inte har valt! Jag är inte den sorten som tar emot allt bara för att det är gratis. Jag ifrågasätter nyttan av det. 


  

Av Ewa - 23 juli 2014 17:56

Vid halv 10-snåret var det redan 25 grader och nu flirtar temperaturen med 30-strecket. Jag har vant mig vid värmen nu även om jag inte har acklimatiserat mig och det kommer aldrig att inträffa eftersom jag inte är en älskare av sol och värme. Jag dricker vatten, duschar kroppstempererat och försöker hålla mig stilla och lugn när värmepaniken kommer smygande, men det tar på krafterna och jag känner mig som en sengångare med lätt huvudvärk.


En promenad i raskt och stadigt tempo kallar jag hädanefter för tempo-promenad och idag gick en en sådan på 60 minuter. Det gick åt en halv liter vatten och fötterna kokade, men det var ändå skönt och när jag kommer hem ligger vår trappa i skugga och höjden gör att det fläktar, så där är det ljuvligt att stretcha. Ändå är det morgonpromenader som är den träning som funkar för mig nu. Det är det min kropp kan tänka sig vid den tiden på dagen. Gummibanden passar bättre senare på dagen, men då är det ju knappt att jag kan andas. 


  

Av Ewa - 22 juli 2014 20:33

....att skriva att jag ju promenerade igår! Det blev den där snabba 60-minutersrundan igen fast åt andra hållet. Det var 22 grader när jag begav mig vid halv 10-snåret. Idag är det varmare. 28 grader som mest. Fortfarande 23 grader och luften står heeeeelt stilla. Jag orkar inte träna med gummibanden när det är så här varmt utan siestade i soffan i stället.


Det är fruktansvärt frestande att duscha kallt när det är så här varmt, men det är smartare att duscha i kroppstempererat vatten. Så fort vattnet är varmare eller kallare än normal kroppstemperatur sätter kroppen igång med att återställa temperaturen och det gör att du börjar svettas. Duscha kroppstempererat för då får du den svalkande effekten. Jag har provat och det fungerar.


  

Presentation


Allvar, svammel och underfundiga fundringar.
5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

1 av 3

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5
6
7 8 9 10 11 12 13
14
15
16
17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Länkar

Anti-spam

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS

Följ bloggen

Följ Mitt liv i ord med Blogkeen
Följ Mitt liv i ord med Bloglovin'

Jag är isbjörns-fadder

Jag är panda-fadder

Jag är tiger-fadder


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se