Direktlänk till inlägg 11 mars 2011

Det här med psykologer

Av Ewa - 11 mars 2011 16:40

Sedan mina möten (eller konfrontationer?) med KBT-fanatikern, så har jag funderat en hel del på vad det är som gör att en psykolog/psykiater/terapeut är bra. Det handlar inte bara om personkemi och inramade diplom som bevisar att utbildningen är godkänd. DN.se skriver idag om att psykologer vill rensa ut alternativa terapier eftersom de, i hög grad, kan försämra för patienten. Om jag förstod artikeln rätt, så handlar om just avsaknad av trovärdiga diplom. Naturligtvis är det inte bra att människor som redan är sköra hanmnar i händerna på personer som falskeligen påstår sig kunna bota sjukdomar, men en terapeut kan vara farlig på andra sätt. Jag tar KBT-fanatikern som exempel eftersom det är hon som har dragit igång denna tankeprocess.


Nu skriver jag enbart om behandling av långvariga depressioner eftersom det är den erfarenheten som jag själv har. Den idealiska terapeuten har själv varit med om en långvarig depression och har själv upplevt den förlamning och den känsla av hopplöshet och skam som sjukdomen för med sig. Det är inget krav, naturligtvis, men det ger onekligen ett plus i kanten! Som alternativ till att själv ha varit sjuk, så känner terapeuten någon närstående som är det, så att man har kunnat se sjukdomen i full aktion. Som ett andra alternativ, så är man ödmjuk inför just det faktum att man själv inte är drabbad och att man därför omöjligt kan sätta sig in i hur det känns, men att förståelsen likafullt är maximal.


KBT-fanatikern berättade en hel del om hur hennes yrkesverksamma liv sett ut fram till att hon sadlade om och påbörjade den 7 år långa KBT-utbildningen. När man utbildar sig till terapeut oavsett inriktning, så måste man själv gå i terapi, men att själv ha gått i terapi innebär inte att man egentligen vet något om hur det är att vara deprimerad. Terapi och sjukdom är två skilda saker. Eftersom KBT-fanatikern gått i terapi, så trodde hon sig veta hur terapi ska gå till och att alla alternativ till KB inte är något att ha. Jag har väldigt svårt att tro att hon själv någon gång varit djupt deprimerad eller att hon ens känner någon som har varit det för hon var inte ödmjuk för fem öre och hon hade ingen som helst respekt eller förståelse för att jag, som lidit av depressioner i mer än halva mitt liv, (jag är 46 år nu) kanske visste något som hon inte visste. Det var förakt jag kände när hon hela tiden envisades med att upprepa frasen "Det är depressionens röst som talar". En terapeut kan vara farlig och kan skada patienten även om det hänger ett 100%-igt äkta diplom på väggen. Bara för att man tycker om människor och väljer att arbeta med att hjälpa människor, så är inte det samma sak som att man är bra på det.


Fridens.

 
 
Ingen bild

Tomas

11 mars 2011 23:36

Din psykolog som du berättar om var uppenbarligen olämplig. Måste ha känts svårt för dig att hon inte förstod dig bättre. Som om du inte var värd att lyftas fram. Fick du någon möjlighet att berätta och jobba med hur du kände dig i eran kontakt eller var det locket på? Jag undrar om din psykolog var olämplig rakt i genom, eller fanns det tillfällen då du fick hjälp av din psykolog?

Ewa

12 mars 2011 15:51

Den psykologen jag berättar om hade hand om en sk. Förberedelsekurs som Af har i samband med att jag skulle rehabiliteras tillbaka till arbetslivet. Kursen var tänkt att pågå i 12 veckor, men jag hoppade av pga att terapeuten var så usen.

I övrigt har jag fått mycket hjälp av terapi och terapeuter genom åren och känner att jag är färdig med det. Det var bara den här enskilda terapeuten som jag hade problem med.

 
margus

margus

12 mars 2011 23:49

Varningsklockor skola klämta när en terapeut berättar om sitt eget liv. DET har inte med DITT liv och DINA problem att göra. Dessutom är det resursslöseri med allmänna medel för varje sekund som slösas på annat än på DITT problem. Du är så klok!

http://margus.bloggplatsen.se

Ewa

13 mars 2011 12:01

Tack!

 
sussi

sussi

13 mars 2011 00:08

Vet inte om de en tröst men KBT ska ur psykiatrin. De stjälper mer än hjälper visa utväderingen. I vart fall den info jag fått i höstas av en psykiatriker.
KBT i all sin ära mot fobier, CRA mot missbruk, kbt mot smärta. Men jag tro inte om de i psyiatrin har själv vart nere i en depression och de skulle inte fungera på mig (Gått för smärta)

Hade ja träffa hon du hade /har smygläst lite) Hade jag bett henne hoppa till Kompulusvaara och låsa in henne i en bastu.

http://fritidsforskare.wordpress.com

Ewa

13 mars 2011 11:59

Det är en tröst att KBT ska bort! Tack!

 
Ingen bild

vargunge

25 mars 2011 21:05

Jag tycker det är trist att någon över huvud taget skall behöva bli utsatt för "kränkningar" oavsett vem personen nu än är. Om du på fullaste allvar menar att det "är en tröst att KBT skall bort", undrar jag hur du ser på dem (läs oss) som lyckats ta sig ur sin långa och djupa depression med hjälp av sin psykolog och KBT? Jag tycker att det du skriver den 13 mars provocerar och överskuggar dina klokheter som du tar upp på din blogg.

Ewa

25 mars 2011 21:28

Jag menar att det är en tröst att KBT ska bort som den terapi-form Socialstyrelsen rekommenderar som behandling för alla sorts depressioner/psykiska besvär. Ni som har fått hjälp av KBT har jag inga som helst åsikter om.

 
Ingen bild

vargunge

26 mars 2011 01:05

Tack för ditt förtydligande. Det kändes bättre även om jag tycker att du utelämnar det avgörande. Hantverkarens egenskaper och skicklighet gäller väl även psykologer oavsett terapimetod, inte minst vid svåra tillsånd som långdragen och djup depression. Jag undrar vad du har för säker källa som visar på att Socialstyrelsen ska ändra sina riktlinjer? Om det stämmer så tänker jag mig att det borde rimligtvis finnas att läsa på Socialstyrelsens hemsida eller dito.

Ewa

26 mars 2011 10:15

Jag har ingen säker källa annat än en av de som kommenterade inlägget, men det har ingen betydelse för mig. Bara tanken att Socialstylrelsen eller vem som helst kan få för sig att bestämma att en viss terapiform är mer effektiv än någon annan när ALLA människor är unika och har en unik sjukdomsbild. Det är DET jag stör mig på.

 
jm

jm

10 maj 2013 21:43

Intressant. Personligen tror jag mycket på alternativ terapi.

http://91.146.104.209/~janaudi/alternativa-behandlingsmetoder-for-sjalvforbattring/

http://91.146.104.209/~janaudi/alternativa-behandl

Ewa

11 maj 2013 10:32

Alternativ är alltid bra.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ewa - 25 december 2014 22:37

Nu flyttar jag härifrån efter drygt 7 års bloggande. Naturligtvis ska jag fortsätta att blogga, men på en helt egen domän för att verkligen säkerställa äganderätten till mina texter. Jag flyttar hit: http://www.ewasundback.se/. Jag hoppas att ni följ...

Av Ewa - 24 december 2014 20:24

"Spiderman" med Toby McGuire och Kirsten Dunst. Det är inte bara tecknade filmer som fungerar när jag vill fly verkligheten. Superhjältar kan rädda mig för 2 timmar i taget. "Spiderman" är 12 år och det är länge sedan jag såg den, men just ikväll var...

Av Ewa - 24 december 2014 15:53

Elin störde mig. Pär irriterade mig. Båda gick mig på nerverna på ett sätt som definitivt hade att göra med ångest och sällskapssjuka. När det var 1 timme och 20 minuter kvar innan vi skulle åka till svärisarna för att fira julafton satte jag mig i s...

Av Ewa - 23 december 2014 16:14


...tycker om den träningsvärk som jag har idag och när inte ens jag gör det,ja, då är den löjligt grym. Jag har faktiskt tagit värktabletter för att över huvud taget kunna röra mig smärtfritt. I förmiddags var träningsvärken inte alltför hemsk och ja...

Av Ewa - 22 december 2014 22:09

Föddes och växte upp i Kiruna. Flyttade därifrån när jag var 22 år. Nästan flydde. De sista åren jag bodde där mådde jag oerhört dåligt och det är den känslan som blev mitt bestående minne av stan. Av en slump hittade jag en Kirunagrupp på FB med mån...

Presentation


Allvar, svammel och underfundiga fundringar.
5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

1 av 3

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Länkar

Anti-spam

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS

Jag är isbjörns-fadder

Jag är panda-fadder

Jag är tiger-fadder


Ovido - Quiz & Flashcards