Direktlänk till inlägg 13 februari 2009

Ångestfylld fredag

Av Ewa - 13 februari 2009 08:45

Jag har haft flera fredagen den trettonde som har varit en av mina bästa dagar, men just den här fredagen den trettonde verkar inte bli så. Kanske är det en självuppfyllande profetia? Jag vaknar och tänker "Hoppsan! Det är ett visst datum i kombination med en viss veckodag idag." Sedan går det utför. Det är kanske som med hundar: man ska inte visa rädslan för då hugger hunden.


Anledningen till att det är ångestfyllt just idag är att jag tycker att den värld vi lever i är hemsk och jag behöver inte gå så långt som till krig och naturkatastrofer utan kan hålla mig i min närmaste omvärld. Dagens människa är på väg att bli mentalt förslöad. Japp, så är det och det är tragiskt, tycker jag. Kanske är det ett resultat av för mycket information? För många idéer som prånglas ut. För många experter som hela tiden uttalar sig och talar om för oss hur vi ska göra. För många beslut som hela tiden ska fattas gällande allt från om vi ska köpa den ekologiska gurkan trots att den är så mycket dyrare än den andra till vilket sätt som är bäst för att få så mycket som möjligt att leva av som pensionär. Samtidigt är det numera otroligt viktigt att leva i nuet sk. mindfulness, men att leva här och nu och samtidigt planera för livet om 20-30 år - hur går det ihop? Människan är som en dator: om det blir för många kommandon, så låser sig ALLT.


Vi har koder, lösenord och användarnamn för allt och när det blir för många koder, lösenord och användarnamn så kan den teknikglada människan använda sin mobil till att samla alla olika koder, lösenord och användarnamn, MEN då krävs ytterligare en kod för att komma åt de övriga koderna, lösenorden och användarnamnen. Att försöka memorera koder, telefonnummer och vad som behöver handlas hem är ett sätt att motionera hjärnan. Enkla knep. Korsord, sudoku och pussel är oxå enkla nog att ta till. Något annat som oxå får oss att tänka själva är Det Sunda Förnuftet. I stället för att stanna upp och tänka efter vad Det Sunda Förnuftet säger eller vad magkänslan säger, så vänder vi oss till någon av alla dessa experter som finns med sina frågespalter i tidningar och på nätet. Det gäller allt från "Törs jag säga åt grannen att jag störs av att deras ungar skriker?" till "Hur maximerar jag vinsten i min aktie-portfölj?". När det gäller aktier, så förstår jag behovet av en expert för där krävs en specialkunskap som inte alla vanliga dödliga har, men när det gäller grannens ungar, så hänvisar jag till Det Sunda Förnuftet.


På DN:s sida på avdelningen "Allt om barn", så listar de "4 saker du inte bör säga till ditt barn" och denna gång gäller det pengar.  Eftersom listan var kort och eftersom jag ville kolla om det fanns pluspoäng för mig som förälder att hämta, så tog jag mig en titt. Pluspoäng fanns att hämta av just den anledningen att det inte fanns något nytt att läsa. Mitt Sunda Förnuft har redan visat mig hur jag skulle göra. Jag vill lägga till att det första rådet att inte säga till sitt barn att man inte har råd inte alls är fel att använda, men man får ju låta bli att ta till det argumentet i tid och otid. Samma sak som att man som förälder automatiskt säger nej i stället för att ta reda på varför man säger nej (det har ofta att göra med bekvämlighet har jag kommit på).


Det är så'nt här som gnager i mitt huvud fast jag inte vill eftersom jag mår så dåligt av det. Det är därför jag inte längre ser TV-nyheter eller läser dagstidningar mer än rubrikerna på DN:s hemsida. Vi har den värld vi förtjänar och den är inte vacker. Nu har jag åtminstone lättat på trycket genom att skriva av mig.


Fridens.

 
 
Annie

Annie

13 februari 2009 11:18

Jag kan inget annat säga än: KRAM TILL DEJ, för att du är en så sunt tänkande människa.

Ang. aktier så kommer jag endera dagen skriva ett inlägg i just det ämnet. Hur ett riktigt snille spekulerar. Jag har det (inlägget) än så länge i huvudet tillsammans med lösenordet för att komma in på min blogg så att jag kan förmedla mina tankar.

Lägg dej nu i soffan under en filt med en god bok, en god kopp te. Om Elin är hemma så byt gärna ut boken mot en film och krama henne hårt och varmt.

http://peek-a-boos.bloggagratis.se

 
Ingen bild

catrin

13 februari 2009 12:37

ja man kan bli helt överväldigad! tänk på att om du inte mår bra själv kan man inte hjälpa någon annan så försök att stänga av om det går annars blir det för jobbigt. Jag upplever oxå perioder då jag inte kan läsa tidningar eller titta på tv så det är jobbigt jag vet. Kram till dig!

 
Reneth

Reneth

13 februari 2009 13:23

Ett tips man kan ändra koder och användarnamn själva då kan man använda samma på ganska många ställen. Det är skönt :) Annars är det klokt tänkt, dessutom tror jag inte att vi hinner med varandra för att vi ska uppfylla oss själva med någon slags lycka som inte finns. Man ska ha tråkigt, vara ledsen och må dåligt ibland det är bara bra, men så finns det en gräns när det börjar att äta upp en liksom. Jag stänger av då. Sätter på roliga filmer och skrattar som en besatt. Inte vet jag hur det går till men jag blir mig själv igen och det är skönt. Nu är jag en synnerligen av naturen glad person, som sällan får problem med ångest och oro, men när det händer så gör jag så där varje gång. Hjälper inte en film tar jag två. Det hjälper för mig, konstigt men sant.
Kramis till dig
Reneth

http://www.svenssonstassavtryck.se

 
Ingen bild

Nini

13 februari 2009 13:24

Mitt i allt detta ger jag dig en varm mänsklig kram

 
Ingen bild

T

14 februari 2009 19:08

Givetvis kan man planera men det vi har är nuet. Vi kan vara uppmärksamma på det vi har. det som komma skall vet vi inte och det som varit har varit. Visst går det i hop. Dröm om en morgondag men var här. Och nu. Mindfulness är föresten mycket mer än att "vara här och nu" hälsar jag; T.

 
margus

margus

14 februari 2009 20:23

Ja, stackars mänskligheten, det går åt he-v-te. För mycket intryck och jäkt. Är för egen del tyvärr intresserad av alldeles för mycket, vilket gör att jag måste "fly" då och då. Det måste vi nog alla.

http://margus.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ewa - 25 december 2014 22:37

Nu flyttar jag härifrån efter drygt 7 års bloggande. Naturligtvis ska jag fortsätta att blogga, men på en helt egen domän för att verkligen säkerställa äganderätten till mina texter. Jag flyttar hit: http://www.ewasundback.se/. Jag hoppas att ni följ...

Av Ewa - 24 december 2014 20:24

"Spiderman" med Toby McGuire och Kirsten Dunst. Det är inte bara tecknade filmer som fungerar när jag vill fly verkligheten. Superhjältar kan rädda mig för 2 timmar i taget. "Spiderman" är 12 år och det är länge sedan jag såg den, men just ikväll var...

Av Ewa - 24 december 2014 15:53

Elin störde mig. Pär irriterade mig. Båda gick mig på nerverna på ett sätt som definitivt hade att göra med ångest och sällskapssjuka. När det var 1 timme och 20 minuter kvar innan vi skulle åka till svärisarna för att fira julafton satte jag mig i s...

Av Ewa - 23 december 2014 16:14


...tycker om den träningsvärk som jag har idag och när inte ens jag gör det,ja, då är den löjligt grym. Jag har faktiskt tagit värktabletter för att över huvud taget kunna röra mig smärtfritt. I förmiddags var träningsvärken inte alltför hemsk och ja...

Av Ewa - 22 december 2014 22:09

Föddes och växte upp i Kiruna. Flyttade därifrån när jag var 22 år. Nästan flydde. De sista åren jag bodde där mådde jag oerhört dåligt och det är den känslan som blev mitt bestående minne av stan. Av en slump hittade jag en Kirunagrupp på FB med mån...

Presentation


Allvar, svammel och underfundiga fundringar.
5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

1 av 3

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Länkar

Anti-spam

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS

Jag är isbjörns-fadder

Jag är panda-fadder

Jag är tiger-fadder


Ovido - Quiz & Flashcards