Direktlänk till inlägg 27 februari 2010

Mindfulness eller Aktiv Närvaro

Av Ewa - 27 februari 2010 12:37

Finns det någon som INTE har hört talas om mindfulness (fy, vad jag avskyr att det inte finns ett svenskt alternativ till ordet!)? Det senaste sättet att försöka få oss nutidsmänniskor att må bra. Budda skriver en del om detta eftersom det har hjälpt henne mycket. Hon är även instruktör. Jag är alltid nyfiken på och öppen för alternativa sätt att må bra; alternativa så till vida att det inte har med mediciner att göra för det har jag tillräckligt av. Jag blir hjälpt av mina medikamenter, men jag blir även hjälpt av promenader och styrketräning, hemmagjord tanketräning som jag har lärt mig själv genom åren och jag blev hjälpt de perioder jag gick i samtalsterapi. Jag blir oxå hjälpt av våra marsvin för det finns ingen ärligare kontakt än kontakten med djur.


Det finns många böcker om mindfulness och många instruktörer. En av de mer etablerade heter Ola Schenström och han har en hemsida där det finns möjlighet att prenumerera på nyhetsbrev och 5 prova-på-övningar. Jag anmälde mig. Jag har fått 3 av 5 övningar via mail och de har inte varit något för mig. Den första handlar om att hantera sin e-post, men eftersom jag inte arbetar och får e-post på det viset och eftersom jag sällan får e-post privat, så tycker jag inte att jag behöver hjälp med att hantera den. Den andra övningen handlar om att lära sig att verkligen lyssna på den person man talar med. Hur ofta kommer jag inte på mig själv med att tänka ut hur jag ska formulera mig i stället för att lyssna? DEN övningen är användbar och jag är redan medveten om problematiken. Den tredje övningen, som kom idag, och handlar om verkligen se och uppleva allt som sker omkring mig. Stanna upp och se på himlens olika färger och molnformationer och lägg märke till vad du känner och vad som händer i kroppen. Kanske är det formuleringen av övningen. Kanske är det det faktum att herr Schenström använder ordet "intention" när det finns ett väldigt bra svenskt ord: avsikt. Hur som helst, så tycker jag att det är trams. Faktiskt. Jag inser att mindfulness är mycket mer än dessa vardagsövningar, men samtidigt så är väl syftet med prenumerationen av dessa enkla vardagsövningar att man ska bli nyfiken på mer eller, som jag, inse att, nä, det är inget för mig.


"Aktiv närvaro" skulle kunna vara ett svenskt alternativ till "mindfulness". Jag har en hemmagjord metod för Aktiv Närvaro som jag har tränat upp under årens gång och baseras på egna erfarenheter och allt jag har läst/hört/provat på.


* jag har lärt mig att inte oroa mig för det jag inte kan påverka i detta nu.

* jag har lärt mig att lyssna på min kropp för att slippa utmattning.

* jag har, mer eller mindre, slutat stressa.

* jag har inte ett lika stort kontrollbehov vilket gör mig mer avslappnad.

* jag erkänner ALLA känslor jag har från kärlek och uppskattning till avundsjuka. ALLA känslor är en del av mig och jag försöker inte trycka undan någon känsla i syfte att ge tillvaron en mer positiv guldkant.

* jag har lärt mig att våga stå för vad jag tycker även om jag avviker från mängden.

* jag lär mig allt mer att göra en sak i taget.

* jag HAR förmågan att "stanna upp för att lukta på blommorna"; när jag promenerar stannar jag ofta för att - tro det eller ej!     - titta på den klart blåa himlen och bulliga molnformationer eller för att höra avsaknaden av ljud vilket är möjligt där jag bor.


Nä, jag behöver inte mindfulness, men jag tycker inte att de som tycker att det fungerar är fåniga. Olika metoder för alla. Minfulness har blivit som många andra trender eller flugor dvs ALLT kopplas till det vilket till slut får ett löjets skimmer över sig. Det är på sätt och vis tragiskt att den moderna människan måste lära sig mindfulness för att må bra. Vilken värld vi lever i, va'?


Fridens i den Aktiva Närvarons anda!

 
 
Ingen bild

Budda

28 februari 2010 12:35

Buddismen ligger till grund och mindfulness är ingen behandling eller terapi. För mig är mindfulness ett sätt att förhålla mig till livet. Att uthärda svåra situationer och klara av att bemöta dem.

Mindfulness är mer än så men man plockar det man vill om man vill. Det kräver träning.

Jag har använt det i grupper och individuellt inom psykiatrin där klienter skakat och inte kunnat stå still på grund av ångest. Vi har fåt bra utvärderingar även om vissa klienter inte haft ro att ta det till sig, det passade inte de just då.

Alla kan, men man måse träna. Jag är glad att jag hittade detta sätt som ger ro, lugn och gör att jag är mer här och nu än i det som jag har varit med om eller som jag tror skall hända. Det är så skönt. Så vackert. Att se livet som det är inte som man vill det skall vara (t ex i svåra situationer).
Styrketräning, powerwalk, bio, skära sallad, duscha, ha sex, äta middag! Använda sinnena fullt ut.

Man kan utöva mindfulness i alla situationer. :)

Hoppas du hittar ditt sätt att må bra.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ewa - 25 december 2014 22:37

Nu flyttar jag härifrån efter drygt 7 års bloggande. Naturligtvis ska jag fortsätta att blogga, men på en helt egen domän för att verkligen säkerställa äganderätten till mina texter. Jag flyttar hit: http://www.ewasundback.se/. Jag hoppas att ni följ...

Av Ewa - 24 december 2014 20:24

"Spiderman" med Toby McGuire och Kirsten Dunst. Det är inte bara tecknade filmer som fungerar när jag vill fly verkligheten. Superhjältar kan rädda mig för 2 timmar i taget. "Spiderman" är 12 år och det är länge sedan jag såg den, men just ikväll var...

Av Ewa - 24 december 2014 15:53

Elin störde mig. Pär irriterade mig. Båda gick mig på nerverna på ett sätt som definitivt hade att göra med ångest och sällskapssjuka. När det var 1 timme och 20 minuter kvar innan vi skulle åka till svärisarna för att fira julafton satte jag mig i s...

Av Ewa - 23 december 2014 16:14


...tycker om den träningsvärk som jag har idag och när inte ens jag gör det,ja, då är den löjligt grym. Jag har faktiskt tagit värktabletter för att över huvud taget kunna röra mig smärtfritt. I förmiddags var träningsvärken inte alltför hemsk och ja...

Av Ewa - 22 december 2014 22:09

Föddes och växte upp i Kiruna. Flyttade därifrån när jag var 22 år. Nästan flydde. De sista åren jag bodde där mådde jag oerhört dåligt och det är den känslan som blev mitt bestående minne av stan. Av en slump hittade jag en Kirunagrupp på FB med mån...

Presentation


Allvar, svammel och underfundiga fundringar.
5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

1 av 3

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

Länkar

Anti-spam

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS

Jag är isbjörns-fadder

Jag är panda-fadder

Jag är tiger-fadder


Ovido - Quiz & Flashcards