Den här texten har jag kopierat rakt av från "Fetmaparadoxen.se". Om du är det minsta intresserad av kost och hälsa, så läs för det är intressant och tankeväckande!
Sammanfattning.
Ohälsan...
- Viktökningen för Sveriges befolkning började 1990 >>> .
- Unga kvinnor 16-24 år, samt högutbildade 16-44 år har ökat snabbt i vikt >>> .
- Typ-1-diabetes har ökat med 60% sedan 1990 >>> .
Vanorna... - Svenskarna äter mindre fett och mer kolhydrat enligt kostråden.
- Särskilt kvinnor äter mer grönsaker.
- 90% tycker det är "ganska" eller mycket viktigt" äta hälsosamt.
- Men svenskarna har sakta ökat sitt kostintag.
- Vårt bilinnehav har planat ut från 1990 och framåt.
- Vi använder mindre bensin efter 1990.
- Vi rör oss mer på fritiden.
- 75% av svenskarna har ett lätt- eller mer ansträngande fysiskt arbete.
- Ännu fler utövar lätt- eller mer ansträngande motion 1 gång i veckan.
- De populäraste motionsaktiviterna har ökat mellan 1998 och 2003.
- Ungdomar 16-25 år är positiva till idrott och motion.
Över 80% motionerar. Hälsoaspekten är viktigast. - Hälften av ungdomarna 13-20 år är med i en idrottsförening.
Äldre dieter... - Brillat-Savarin, fransk gastronom pekade 1825 ut kolhydrat som orsak till övervikt.
- William Banting gick kraftigt ner i vikt på kolhydratsnål diet 1863.
- Vilhjalmur Stefansson levde 1928 på fet eskimåkost och upplevde god hälsa.
- Kardiolog Blake Donaldson behandlade år 1960 överviktiga patienter med fet kost.
Energibalansen... - Energibalansen är ingen bra modell för hur människans fettlager fungerar.
- Fångar i koncentrationsläger som åt 800 kcal/d gick ner endast 0.5 kg/månad.
- Viktminskning 0.5 kg/dygn på 1000 kcal fett, inget på 1000 kcal kolhydrat.
- Råttor innehöll mer fett efter mindre kost som hade högt glykemisk index.
- För att fett ska lagras krävs insulin, som frisätts då man äter kolhydrat.
- För att fett ska förbrännas, krävs att insulinhalten minskar.
Kostråden i USA... - I USA misstänkte man på 1950-talet att fett kunde orsaka hjärtsjukdomar.
- 1960-talets "alternativrörelse" tog avstånd från överkonsumtion och fet mat.
- En senatsgrupp mot undernäring tillrådde 1977 fettsnål kost mot "övernäring".
- Vetenskapsakademins enda råd var att hålla koll på vikten (oavsett fettintag).
- Dessa råd blandades ihop av media och allmänheten till att äta fettsnålt.
- Vetenskapen uppdrogs sedan att visa att fettsnål kost befrämjade hälsan.
- Man lyckades inte med detta, men 1985 fastslogs att sänka fettintaget.
- 1985 började USA minska sitt fettintag och USAs vikt rusade i höjden.
Mättnad och "ohunger"... - Något tiotal studier visar att protein mättar bäst.
- En studie visar att mycket fett i kosten minskar aptiten längre sikt.
Studier av dieter... - Något tiotal studier visar att kolhydratsnål diet har fördelar:
- Kolhydratsnål diet ger bättre mättnad vid lägre kaloriintag.
- Vikten minskar och fettmassan minskar.
- Blodfetter, kolesterol och triglycerider förbättras.
- Blodsockerhalt, HbA1c och insulinkänslighet förbättras.
Nyckelhålsmärkningen i Sverige... - 1989 infördes Nyckelhålsmärkningen hos oss, och Sveriges vikt rusade i höjden.
- Yngre, välutbildade och kvinnor åt mest fettsnålt, och ökade mest i vikt.
Nu ska jag ut och röra på mig!
Fridens!
Budda
25 februari 2010 16:37
Hej!
Intressant!
Vad skall jag äta om jag inte vill äta kött?
Tips? Är quorn (men det är fettsnålt) ok tro?
Hjälp.
Tar verkl emot tips.
Kram,Tina
http://www.budda.bloggplatsen.se

Nannisen
25 februari 2010 18:11
Intressant! Det kan verkligen vara värt att läsa in sig på :)
Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka.. det är stor skillnad i hur generationerna innan oss levde. Det var mycket kroppsarbete och man åt bröd, potatis (räddat många liv den lilla knölen), kött och fisk. Men inte var det många som var tjocka eller överviktiga.
Om man ser sig omkring på stan eller vad man befinner sig, så tycker jag det verkar vara mest vanligt att ungdomar som ökat i vikt. Och människor med lägre utbildning och inkomst verkar också ligga i risk. Det är inte så paradoxalt, att det är just dem. Billig mat är ofta värdelös, både mycket onyttigt fett och socker och kolhydrater som är tomma... kryddat med en massa läsk.
Bara lite reflektioner, spontant. Jag är helt övertygad om att man kan gå ner massor i vikt av att plocka bort kolhydrater, samtidigt kan man minska i vikt även om man plockar bort en annan grupp - ex fett. Summan av kaloriintaget blir totalt sett mindre under dagen.
Tack för infon Ewa, jag tycker det verkar intressant! Kanske får jag ändra min uppfattning, man vet aldrig ;) Spännade!
http://nannis.blogg.se