Senaste inläggen

Av Ewa - 4 november 2014 21:23

Ordkunskapsdelen av höstens högskoleprov. Årets ord var betydligt enklare än förra årets som jag minns det för i år fick jag 19 av 20 rätt och förra året lyckades jag med 13-14. Årets ord var den sortens ord som jag har "vuxit upp med", men som jag kan tänka mig känns främmande för många och ändå är jag inte så himla gammal. Det svenska språket är i fara, men inte så mycket pga. utländska låneord som att folk inte längre verkar ha förmågan att uttrycka sig varierat eller att stava. Jag har skrivit mycket om de här farhågorna tidigare och tänker inte upprepa mig.


  

Av Ewa - 3 november 2014 17:17

En helt vanlig jag-måste-förflytta-mig-promenad utan vare sig stavar eller tempo för att hämta medicin. 25 minuter dit och 25 minuter hem. Jaha.


  Av Ewa - 2 november 2014 21:13

Haiku version 1:


Frosten glittrar kallt

Foten halkar

Frosten vacker på nära håll 


Haiku version 2:


Frosten gnistrar kallt

Foten glider oväntat

Ser frosten på nära håll


Det var tänkt att version 2 skulle bli bättre och bestå av 5-7-5 och jag tycker att den är bättre!

Den borde kanske kallas halku.....Av Ewa - 1 november 2014 21:37

Månadsvägning: 103,2 kg innebär en ökning med 9 hg och jag reagerar med ett "Jaha.". Det har varit mycket chips och Japp under oktober månad, men även muskelbyggande *fniss*, så - jaha. PMS-vätska oxå. Det finns massor av förklaringar och jag skyller inte ifrån mig på något sätt. Bara "jaha".


Vi hade Vårat Gäng här på middag. De var i vanlig ordning hungriga och på bra humör och diskussionslystna. Jag hade faktiskt sett fram emot den här träffen och inte alls varit negativ eller känt mig stressad, så jag blev besviken när luften gick ur mig medan vi åt. *fjuuuuuuu.....* Plötsligt orkade jag inte koncentrera mig på samtalet och resten av träffen var jag tvungen att koppla ned (när de började diskutera flyktingförläggningar på Öland, datasäkerhet och utrikespolitik) och sedan koppla upp igen när det blev mindre allvarstyngt och negativt. Undrar om det märktes? Jag utnyttnade värdinnans rättighet att dra sig undan till köket och röja.  Det är inte första gången jag kände mig förbisedd, men just idag fick jag lust att avbryta alla. "Hallå! Jag då?" Varför frågar ingen mig om min träning? Varför frågar ingen mig om boken jag har börjat skriva? Varför frågar ingen hur jag mår? 


Framåt kvällen fick så in i h-vete ont i ryggen att jag kände mig tvungen att ta en värkkombo. Det är nog en del mensvärk i förväg. Värktabletterna fungerade som tur var.


När man inte har pengar i sådana mängder att man kan slösa med dem i den utsträckning man vill, så måste man spara och planera. Det är samma sak när man inte har ork i sådana mängder att den räcker till precis allt man vill göra. En familjemiddag som den idag är väldigt trevlig och jag tycker (oftast) att det är värt att slösa en del av min ork på, men trots att jag tycker om allihop och trots att jag känner att jag får något i utbyte av det, så blir jag trött. TRÖTT. Helt slut i huv'et. Det är mycket troligt att jag kommer att vara trött i morgon oxå, att jag kommer att vilja och behöva vara för mig själv. När G och B varit här, för knappt 2 månader sedan, så kände jag mig dränerad utan att ha fått något i utbyte. Det låter krasst, men det är enda sättet jag kan uttrycka det på. Vi har blivit bjudna till dem nästa lördag, men jag har redan sagt till Pär att jag inte vill. "Jag får inte ut något av att umgås med dem." förklarade jag. Han tycker inte att man måste få ut något jämt, men just för att jag inte har obegränsat med psykisk ork, så måste jag ransonera - jag måste välja vem jag ska slösa min ork på eftersom jag inte kan vara säker på hur jag återhämtar mig efteråt. Det är inget som kommer av att jag "känner efter för mycket". Det här är fakta för mig. 


  Av Ewa - 31 oktober 2014 23:25

Västerändsk haiki skrivs enligt följande regler.

 

1. Kan bestå av 5-7-5 stavelser på tre rader, men kan även vara fri från stavelseräkning.

2. Den ska helst vara uppdelad på tre rader.

3. Bör innehålla ett årstidangivande uttryck.

4. Bör också vara indelad i två hälfter för att förstärka överraskningseffekten.

 

Mycket att tänka på för bara 3 rader, men jag gjorde ett försök.

 

Frosten glittrar kallt

Foten halkar

Frosten vacker på nära håll
 

Av Ewa - 31 oktober 2014 22:15

Elin tycker att Pär och jag tjatar om principer. "Vad är det för vits med att ha principer?" Jag brukar svara att utan principer har du ingen ryggrad. Det är svårt att ha principer utan livserfarenhet. Att ha principer är det samma som att veta vad man tror på, vad man anser är viktigt och var man vill dra gränserna. Principer och integritet. När jag blir tvingad till att rucka på mina principer eller att flytta på mina gränser och det sker oftast lite i taget, nästan så att jag inte märker det, så åker taggarna ut. En mur med texten: "Du skulle bara våga utnyttja mig....". Eviga diskussioner fram och tillbaka som tillräckligt ofta slutar i överenskommelser som sedan ruckas på när de inte är till ens fördel. Eller överenskommelser där den ena parten tycker att allt prima medan dan andra parten väntar på att det hela ska lösa sig. Jag är så leds på det här! I fortsättningen när vår familj diskuterar något och kommer överens om något, så ska jag ta mig tusan skriva ned det och alla ska få skriva under och det kommer att sitta på kylskåpet till allmän beskådan och sedan kommer det inte att finnas möjlighet att påstå att "Näää, så kommer inte jag ihåg det.". Det här handlar inte om stridigheter i stil med de på Gazaremsan. Det här handlar om var en kanin vid namn Selma egentligen bör bo. När Skitstöveln försvann ur Elins liv inbillade jag mig att allt tjafs och diskuterande och gapande om "Vad är det som är så svårt att fatta?!" var över. Nu tjafsar, diskuterar och gapar vi om att "Det är DIN kanin!!". Den enda skillnaden är att Selma är betydligt trevligare att vara med än vad Skitstöveln var. Och obeskrivligt söt. Det är jobbigt att alltid ha en elefant i rummet som man inte bör nämna om man vill slippa diskussioner som leder till uselt humör. Om jag envisas med att hålla fast i mina principer och våra överenskommelser så som jag minns dem blir jag en gnällkärring.

Av Ewa - 31 oktober 2014 20:38

2 anledningar till att det blev stavgång i stället för gummiband: de stinkande träningshandskarna kommer att returneras och jag hade beställt nya, men de skulle inte hinna komma eftersom vi numera sällan får post före klockan 15 (vad håller posten på med?!) och så lovade SMHI samma fantastiska väder som igår och det ville jag ta vara på. Jag kom iväg kvart i 10 och då låg frosten kvar. Det är möjligt att det har varit frost tidigare, men det var min första frost. Det blev 75 minuter och det var underbart! Mot slutet stötte på jag ett vägarbete där en grävskopa sträckte sig över hela vägen och det myllrade av gubbar i gula västar, så jag svängde av. Det blev varken längre eller kortare, men jag fick några nasty (jag gillar det ordet och det ska uttalas som "näääästi") backar som jag undviker så ofta jag kan inte hade planerat för. Stavgång är lurigt. Jag blir inte trött och tung i benen som jag blir vid en vanlig promenad, men när jag kommer hem och ställer undan stavarna - pow! - blir jag så trött i benen att jag knappt kan stå. Det är så skönt!


  

Av Ewa - 30 oktober 2014 22:22

Jag övergav "True blood" efter 4 säsonger dels för att jag inte orkar koppla datorn till dvd:n varje gång och dels för att den började visa tecken på att spåra ur. Jag började irritera mig på Sookie Stackhouse. Då gick jag över till säsong 10 av "Grey's anatomy" och den serien håller och blir alltid lite bättre även om jag inte alls uppskattade vissa händelseutvecklingar. Jag kände mig lite övergiven när den tog slut och så gick jag över till något helt annat nämligen kostymdrama i form av familjen Borgia i 1490-talets Rom. Undertiteln lyder: "The original crime family" vilket fick mig att fnissa lite för alla Corleones och Sopranos blir bleka kopior efter det här gänget. Den är så där vansinnigt välgjord och snygg som "The Tudors" är och här har de dessutom haft bra översättare. Det är Jeremy Irons som har huvudrollen som Rodrigo Borgia alias påve Alexander. Jag har varit kluven till honom och har mest sett honom som högdragen brittisk snobb. I "Borgias" är han bra, riktigt, riktigt bra! Det händer att jag pausar bara för att kunna studera en håruppsättning eller någon av alla dessa fantastiska tyger. 


  

Presentation


Allvar, svammel och underfundiga fundringar.
5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

1 av 3

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>

Länkar

Anti-spam

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS

Jag är isbjörns-fadder

Jag är panda-fadder

Jag är tiger-fadder


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se