Senaste inläggen

Av Ewa - 18 december 2014 20:45

Morgondagens läkarbesök är inställt eftersom läkaren själv är sjuk. Så kan det bli. Jag blev inte alltför besviken för tiden var allt annat än idealisk (fredag klockan 15 när det är mörkt och halt) och jag var rätt orolig för språkförbistring. Jag kommer att få en ny kallelse i januari och det blir förmodligen en annan läkare. Det som var mindre bra var att jag ju hade tänkt fråga läkaren om jag kan använda Pulmicort Turbuhaler eftersom jag hade ett uttag kvar. På eget initiativ bad jag Pär att hämta ut inhalatorn när han var i Skäris med Elin nu på eftermiddagen. Om det är samma sorts hosta som jag hade i mars och som kan hålla i sig flera veckor till och jag inte vet när jag får läkartid - vad är det värsta som kan hända? Jag har ingen som helst lust att gå till den öppna mottagningen igen. 


Nu har mina Ice-Bugs kommit och de är jättefina och sköna att stå i. Jag får vänta med att provgå dem till i morgon för pga. dubbarna är det mindre smart att knalla runt inomhus. De är förresten en julklapp från Pär. Tack, gubben min! 


  

Av Ewa - 17 december 2014 20:38

Jag tror att jag var 11-12 år när jag såg "Skyskrapan brinner" för första gången och efter den gången har det blivit många fler och när jag såg den idag kunde jag konstatera att den fortfarande håller efter 40 år. Jag kan den utantill mer eller mindre och vissa scener har bränts in (ursäkta ordvitsen!) i minnet. Vi har den på hårddisken på DVD-spelaren och bilden är inte tipptopp, men idag såg jag på Blue Ray och den var tipptopp! Det är många bra skådespelare, men det är en actionfilm vilket innebär att karaktärerna inte har något större djup. Det finns inga onödiga actionscener eller extraordinära explosioner som visas om och om igen ur femtielva olika vinklar och det uppskattar jag! Inga ospännande biljakter som inte för handlingen framåt och inga slagsmål, bara ett par snytingar allt som allt. Den är spännande och höjdscenerna gör att det suger till i magen. 

 


Det har snöat idag! Jag har inga orealistisk förhoppningar om att julen ska bli vit, men idag har det snöat och det är sååå fint! När snöfallet var som intensivast verkade det ramla ner drösvis och det var så tätt att hela vardagsrummet blev ljusare. 

 

När jag kom hem från stan igår efter att ha knallat runt och efter att ha pratat med Rosie, så var hostan vidrig. Ett tag var det jobbigt att andas och om jag var tvungen att säga något lät det mer som en väsning. Efter lunch sov jag i soffan en dryg timme. Idag steg jag upp halv 9 och hade tänkt promenera, men orken fanns inte. Vid 11 lade jag mig i soffan och sov en dryg timme igen fram till lunch. jag sover inte bra. Så länge jag inte är igång eller pratar, så slipper jag hosta. Det känns som samma astmatiska skit som jag hade i våras och på fredag ska jag fråga läkaren om det är läge att prova inhalator igen. I lördags vaknade jag med en vansinnig klåda. Det kliade lite varstans på kroppen, men värst på benen där jag kliade så hårt att jag fick ömmande blåmärken (jag har lätt att få blåmärken). Eftersom det enda nya var Bisolvontabletterna kollade jag på biverkningarna och bland de ovanliga, 1 av 1000, fanns klåda. Jag tog inga fler och klådan försvann. 


  

Av Ewa - 16 december 2014 21:33

Jag var hos Rosie och fick håret klippt. För första gången behövde jag inte be henne om att tunna ut det lite till för hon hade redan gjort det. Jag sa till henne att när hon inte kan vara min frisör längre, så kommer jag att köra med rakad skalle för jag orkar inte träna upp en ny frisör.     Det tog 7 år att nå hit. 7 år sedan hon snaggade min nacke för första gången. 


Efter frisörbesöket var jag tvungen att ge mig in i smältdegeln som City innebär 1 vecka före jul. Det var nödvändigt att fylla på teförrådet. Medan jag kryssade fram mellan alla buffliga julshoppare längs Drottninggatan slog det mig att de som såg mitt tempo förmodligen trodde att jag var ännu en jäktad stadsbo, men icke. Jag stressade inte. Jag flydde! Jag ville hem. Bort från alla människor och alla ljud och hela det köpvansinne som julen innebär. Det var mycket folk på tåget både till stan och hem. In till stan var det dessutom ett kort tåg och det blev ståplats för många redan i Rönninge. Vad gjorde alla skolklasser inne i stan?! Alla möjliga åldrar från den meterhöga sorten som höll varandra i handen 2 och 2 till niondeklassare. Det var 2-3 klasser båda vägarna. MEN och det är faktiskt värt att notera, tycker jag, det var inga sura miner någonstans trots trängseln. Det rådde en sorts julefrid.


  

Av Ewa - 15 december 2014 20:35

Pär och jag såg Alfred Hitchcocks "Fåglarna" från 1963 igår. Blue-Ray nu när vi har en BR-spelare. Den håller! Den är 51 år, men den håller. Jag minns inte när jag såg den första gången, men vissa scener har etsat sig fast som den när korparna samlas på skolans klätterställning. Det hörs inget, men plötsligt är klätterställningen överfull av kolsvarta fåglar. Bildkvalitén var toppen, det måste jag erkänna och att det såg trickigt ut emellanåt berodde ju på annat. Jag undrar om det är pga. den här filmen som jag har svårt för fåglar? Jag kan tycka att de är fina och gulliga, men jag har aldrig gillat dem som jag gillar pälsiga fyrbeningar. När jag satt i soffan idag kunde jag se hur ett gäng kråkor samlades på ett av hustaken. Ett tiotal kråkor och tankarna gick till "Fåglarna"...


Idag såg jag en annan Alfred Hitchcock som jag faktiskt aldrig har sett från början till slut, "Psycho" från 1960. När den hade urpremiär ansågs den som något utöver det vanliga, men nu 54 år senare är den tam, men den är bra. Antnony Perkins är suverän! Blue Ray här också och jäkligt bra bild. 

Läskigheter på film och en mysigheter i öronen. "Rapsbaggarna" av Karin Brunk Holmqvist med 2 gamla mysgubbar i huvudrollerna. Stefan Sauk läser och jag bara njuuuuuter. Och skrattar! Det är ingen dramatisk handling på något sätt utan suverän i sin enkelhet och den gick rakt in i mitt bokhjärta. Det råder en positiv stämning och det finns ingenting av "tjuriga, envisa gubbtjyvar i en liten håla". Det känns som om författaren tycker om människor och respekterar olikheterna som alltid finns. Det är en snäll bok och det behövs fler snälla böcker, en riktig mysbok (jag undviker avsiktligt "feelgood" eftersom jag föredrar svenska ord)! Det är så här jag vill kunna skriva!Av Ewa - 14 december 2014 23:11

Ettusen åttahundra nittionio kronor tänker jag investera i ett par Icebugs. Jag är så rädd för att halka. Så får det bli!

     

Av Ewa - 13 december 2014 20:20

Jag tittade på Disneys "Törnrosa" från 1959. Jag vet att jag har sett hela filmen för länge sedan, men inte lika många gånger som t.ex "Askungen" och jag blev glatt överraskad av hur otroligt fin den är. Egentligen är bilderna oerhört enkla och stilrena, vilket jag föredrar och inte alls så avancerade som i senare filmer, men det var en ren och skär njutning! Den är mycket, mycket finare än t.ex "Robin Hood" från 1973. En stor del av musiken i filmen är från Tjaikovskis "Törnrosa" och det förhöjde upplevelsen ytterligare. Ståpäls, gott folk, ståpäls! Jag valde engelskt tal för jag kunde inte förknippa filmen med några svenska röster.


När jag funderade på varför bilderna kändes så oerhört välbekanta trots att jag inte har sett filmen så många gånger - pow! - gick det upp ett BLOCKljus och jag mindes min älskade viewmaster! Är det någon annan som hade en sån?

Min var i precis den där tråkbruna färgen och jag hade bl.a "Törnrosa" som jag tittade på om och om och om igen. Jag minns "Djungelboken" också och att det var en bild av Baloo efter slagsmålet med Sherekahn som var riktigt otäck. "Aristocats" minns jag också. De platta, färgglada förpackningarna i hyllan på Domus i Kiruna med bilder från filmen och en beskrivning av handlingen på baksidan. Inuti låg ett kuvert med kanske 5 bildskivor. Jag undrar vad den kallades? Inte använde jag det enskelska namnet, eller?


Jag mindes en visa också som vi sjöng med gester:


1. Törnrosa var ett vackert barn,
   vackert barn, vackert barn,
  Törnrosa var ett vackert barn,
  vackert barn.

2. Hon bodde i det höga slott...

3. Då kom den onda féen in...

4. Prinsessan sov i hundra år...

5. Och häcken växte kämpahög...

6. Då kom den vackra prinsen in...

7. Törnrosa får ej sova mer...

8. Och prinsen dansar med sin brud...

9. Och alla hjärtan fröjdar sej...
 

  Av Ewa - 13 december 2014 16:07

Igår bytte jag lakan i sängen och det var äntligen dax att byta till den nya bäddmadrassen. När jag jämförde tjockleken på den gamla som är minst 15 år med den nya så blev det väldigt tydligt hur mycket den hade sjunkit ihop under årens lopp. Jag antar att den var 6 centimeter en gång i tiden precis som den nya är. Bortsett från förkylning och hosta har kroppen vilat ordentligt hela natten tack vare att den fick ett helt annat stöd i och med madrassbytet. De gånger jag har vänt på mig har det inte varit pga. att jag har haft ont av att ligga stilla. Det var ljuvligt!


 


Av Ewa - 12 december 2014 20:52

Det var dax att prova på något nytt idag: webinarium. Seminarium via webben. Seminarium som i föreläsning som i skolan som i sitta-och-anteckna. Det var vad jag tog för givet att det skulle vara och det var vad Pär sa att det handlade om, men så var det inte. Webinariet skulle hållas av Ann Ljungberg och handla om prestationsångest. Det var gratis, så jag hoppade på. Slutbetyg: det var tur att det var gratis!


1. Det började 17 minuter för sent och tiden var begränsad till 1 timme. 

2. Ann Ljungberg lyckades inte logga in sig vilket medförde att en kille vid namn Jens fick hålla i det hela. All heder åt denne Jens! Att betyget blev uselt berodde inte på honom.

3. Hur tänker man när man lägger upp det på så vis att man chattar parallellt med direktsändningen? Nu vet jag ju inte hur det skulle ha blivit om AL verkligen varit med för då hade det kanske varit en vits med att ha möjlighet att ställa frågor till henne via chatten. I stället blev det så att Jens slängde ut en fråga till oss deltagare som hade en viss koppling till begreppet prestationsångest och så hade vi möjlighet att svara. Han tillbringade större delen av tiden med att läsa högt från chatten.

4. AL lyckades inte ens logga in på chatten mer än kortare stunder.

5. Jens kopplade ned i flera minuter i ännu ett fruktlöst försök att få med AL medan vi blev hängande.


Slutresultatet blev ca 35 meningslösa chatminuter av 60 minuters tänkt webinarium med underrubriken "Så gör du 2015 till ditt bästa skrivår". Fnys! När tiden var slut blev jag förvånad över att alla tackade och tyckte att det hade varit väldigt givande. Först tänkte jag inte skriva något, men sedan slängde jag ändå ned att jag inte tyckte att det hade varit meningsfullt på minsta vis. På de författarkurser som jag har gått hade vi 45 minuters chatt en gång i veckan och jag fick aldrig ut något av det heller. Det är inte något bra forum, tycker jag. Det blir mest ofokuserat med en massa sidospår.PS. Ett tips: drick inte 4 muggar te innan ett webinarium...

Presentation


Allvar, svammel och underfundiga fundringar.
5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

1 av 3

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>

Länkar

Anti-spam

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS

Jag är isbjörns-fadder

Jag är panda-fadder

Jag är tiger-fadder


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se