Alla inlägg under maj 2014

Av Ewa - 26 maj 2014 09:38

.......som inföll igår så hade jag en kompis vars sambo och även pappa till hennes barn svarade att "Hon är inte min mamma" när man frågade hur han hade firat min kompis på mors dag. Det är mer än 20 år sedan, men det tanklösa svaret spökar fortfarande för mig. Min kompis hade lett ursäktande medan jag och Pär hade gapat om att hon ju är mamma till hans barn! Den älskade dotter som han inte skulle ha haft utan min kompis. När Pär kom hem från Sandön igår kväll påpekade jag att jag inte hade fått något grattis från honom (men från Elin) och då replikerade han med just "Du är inte min mamma". Jag ska komma ihåg det när blinkningar och antydningar om fars dag kommer i november. "Vadå, du är inte min pappa!"


För 5 år sedan skrev jag, i mitt tycke, ett bra inlägg angående mors dag och de åsikterna står jag fortfarande för. Vi har väl slutligen enats om att inte fira någon av dagarna, men ett grattis är aldrig fel. 


  

Av Ewa - 25 maj 2014 22:25

Språklek och förvandling

Extra övningar för min egen skull 2


Ett kort med motiv av en tapir i månsken


En tapirherre vandrar långsamt längs vattenbrynet. Det är kväll och fullmånen lyser och spegelbilden syns i vattnet. Han blir stående där länge och funderar på att han har tröttnat på att vara ensam. Nu vill han ha en tapirhona att dela sitt liv med och skaffa många småtapirer. Han fortsatte att stå och titta på sin spegelbild länge. Hoppades han på något? Att kraften i fullmånen skulle hjälpa honom? Han stod så länge att han hamnade i trans av vattnets rörelser, ljuset och savannens övriga kvällsljud. De andra djuren som passerade plockade upp vibbar och signaler om att herr tapir inte fick störas. Han stod där och svängde långsamt huvudet fram och tillbaka. Vid varje svängning såg han något nytt och till slut stannade han upp. Spegelbilden i vattnet hade slutat göra som han. Nu fanns den bara där och tittade tillbaka på honom. Till slut tog sig spegelbilden upp ur vattnet och var en solid, riktig tapirdam. Tapirherren och tapirdamen kompletterade varandra och hade mycket att samtala om, så de satte bo och fick så småningom fem småtapirer.




Av Ewa - 25 maj 2014 21:44

Språklek och förvandling

Extra övningar för min egen skull


Ett kort med motiv av en trollkarlshatt och fladdermus


En trollkarshatt avsedd för en lärling är styv och konformad med ett smalt brätte och är dekorerad med stjärnor och planeter. Just den här lärlingen hette Maximilian och var väldigt grön, men visade tecken på spirande talang. Hans största problem var bristande koncentration och det var just denna brist som fladdermusen Sigismund hade fått känna av. Det var meningen att Maximilian skulle öka på Sigismunds vingbredd för att förbättra flygförmågan, men det hade i stället resulterat i att Sigismund var den enda fladdermusen som numera flög upp och ned. Han blev retad för det och fick aldrig vara med när de andra fladdermössen gav sig ut på jakt om nätterna. Eftersom han flög med huvudet nedåt fungerade inte ekolokaliseringen som det var tänkt och han missade ofta sitt byte. Nu fick han inte ens bo kvar i grottan utan var förvisad till lärlingens rum där han blev matad med byten och frukt som de andra fladdermössen ansåg vara av andra klass och därför lämnade kvar. Om inte Maximilian fixade till det här upp och ned-tramset  skulle Sigismund bita honom. Så vida han inte missade honom förstås. 



Av Ewa - 25 maj 2014 20:31

Jag är oerhört fascinerad av den sk. fjärilseffekten. Hur små, till synes slumpartade händelser eller val kan få konsekvenser som inte ens den skickligaste såpaförfattare skulle kunna fantisera ihop. Den finns en film med Ashton Kutcher som handlar om det och som jag kan se om och om igen trots att den, bitvis, är plågsam. Idag läste jag ut "Fjärilseffekten" av Karin Alvtegen och jag känner mig lurad. Än en gång. För 3 år sedan läste jag hennes förra bok och jag kände likadant. Den läste jag inte ens ut. Har Alvtegen ändrat stil eller har jag ändrat smak? Jag kanske få läsa om hennes tidigare böcker och kolla upp det.


För dig som inte har läst boken vill jag förvarna om att jag kommer att avslöja handlingen eftersom det är en del av förklaringen till varför jag blev besviken. 3 personer: Andreas, Bodil och Viktoria. Baksidestexten på boken skiljer sig från den hos Adlibris och antyder att dessa 3 personers liv kommer att knytas ihop pga. fjärilseffekten, men så tycker inte jag att det blir. Andreas är med om ett rån vilket förstör hela hans liv, så till den milda grad att blir mentalsjuk och paranoid och flyr i den bil som till slut kraschar in i tåget. Bodil är mamma till Viktoria och deras relation är knepig till följd av val som Bodil gjorde som ung och som resulterade i att hon gifte sig med en depressiv och egocentrisk man (Viktorias pappa). Viktoria har prestationsångest. Punkt. I slutet av boken får man veta att Viktoria har en tremänning som sitter i fängelse dömd för det rån som Andreas råkade ut för. Det är den minimala och krystade anknytningen. Alvtegen skriver bra om människor, men här har hon tagit sig vatten över huvudet. Det känns inte genomtänkt! Ungefär som att hon närmade sig slutet av berättelsen och måste knyta ihop säcken på något sätt. Nä, den åker direkt i lådan för vidare transport till Myrorna.






Av Ewa - 25 maj 2014 17:54

Den tar sig in överallt!

Värmen som får mig att öppna alla fönster.

Värmen som får mig att lämna fönster öppna hela nätter.

En sandig känsla när jag drar handen över fönsterbänken och den fuktade trasan blir gul.

Pollengul.

Boken som legat oläst i 2 dagar har en sandig yta.

Pollen.

Datorns lock har en sandig yta.

Pollen.

Tangentbordet har en sanidg yta.

Pollen.

Näsduken som jag torkar av den med blir gul.

Pollengul.

Bankdosan har en gul hinna.

Pollen.

Den tar sin in överallt!

POLLENPANIK!

Jag har tagit 2x1 allergitablett.

Jag har maxat dosen ögondroppar.

Ögonen svider och rinner.

Huden i ögonvrårna blir torr och svidig.

Idag är jag golvad och har tröstätit Franska Våfflor.


  

Av Ewa - 24 maj 2014 21:48

......mig själv idag genom att titta på mig själv i badrumsspegeln på väg in i duschen. Det är ingen helfigurspegel, jag hade inte glasögonen på mig och det handlade om 2 sekunder, men jag tyckte inte om det jag såg nämligen detta:Det var den här skulpturen som var min ögonblickliga association. Suck.


    


Av Ewa - 24 maj 2014 21:25

Det är varmt idag med och jag undrade om gummipasset skulle bli lika plågsamt som det i tisdags, men det gick bättre. Det var inte äckeltungt och gummibanden höll. Det kändes att banden var nya för trots att det var samma sort, så var motståndet större och det kommer att kännas i morgon. Jag bytte ut en av övningarna. Rotation utåt har jag alltid tyckt har varit knepig att göra rätt och vridningen var ingen hit hos armbågarna. Idag gjorde jag en annan övning för baksidan av skuldrorna där jag höll armarna ovanför huvudet och höll gummibandet med båda händerna. Sedan drog jag utåt med armarna böjda. Den övningen kändes mycket bättre och jag känner redan att den tog.....


Det finns många fördelar med vår lägenhet och en av dem är väderstrecken för en varm dag som idag är det övervåningen som tar morgonsolen och det är sällan någon där uppe vid den tiden, på förmiddagen är det vardagsrummet och i viss mån sovrummet som är varma. När det är som varmast mellan 14 och 16 ligger vår lägenhet helt i skugga och på kvällen har solen flyttat sig till köket och Elins rum. När jag började träna var det 27 grader och jag hade korsdrag. Vid ett tillfälle fläktade det behagligt och jag kände syrendoften. Åh, vad det doftar ljuvligt! Precis då kom en gammal goding från 1989 som jag lade till i listan för några dagar sedan. Det finns ögonblick när även jag tycker om sommaren.


    

Av Ewa - 24 maj 2014 10:53

Jag har hittat en youghurt som är underbar!!! Arlas grekiska naturella youghurt med 6% fetthalt. Den är så tjock och krämig att den knappt är flytande och fördelen med det är att jag inte behöver ta lika mycket som med vanlig youhurt. Smaken är mild och rund och tack vare att den inte är det minsta sur/syrlig behöver jag inget socker alls. Idel fördelar. Det är den jag kommer att köpa hädanefter!

Arlas vanliga ekologiska youghurt är opålitlig. Ibland, egentligen för sällan, är den tjock och krämig även om den inte ens är i närheten av den grekiska och då gillar jag den. Alltför ofta är den tunn och rinnig och påminner om den förhatliga lättvarianten. Vid det här laget kan jag känna vilken variant det är redan när jag skakar förpackningen innan jag öppnar den. Om det kluckar, så är den rinnig och då är jag väldigt frestad att bara hälla ut eländet direkt. Nu måste jag göra slut på 6 l vanlig youghurt innan jag absolut, definitivt går över till den grekiska.


   

Presentation


Allvar, svammel och underfundiga fundringar.
5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

1 av 3

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8 9 10
11
12 13 14 15 16 17
18
19 20 21 22 23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Länkar

Anti-spam

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS

Jag är isbjörns-fadder

Jag är panda-fadder

Jag är tiger-fadder


Ovido - Quiz & Flashcards