Alla inlägg under januari 2013

Av Ewa - 17 januari 2013 22:15

En kortare promenad idag. I ren sträcka var den kort, men jag hade inget tempo, så tidsmässigt blev det nästan som igår. Mot slutet blev det flera titta-lyssna-njuta-pauser och till slut tappade jag farten helt och det var knappt att jag tog mig hela vägen hem. Rundan jag gick idag var bakvänd mot en som jag brukade gå ganska ofta och att gå omvänd väg är banne mig hjärngympa! Det ser annorlunda ut, jag ser andra saker och jag är tvungen att tänka efter var jag ska svänga av och all vit snö döljer ju de vanliga riktmärkena, så det blir lurigt som tusan.

Den sortens människor som serier som t.ex Gossip Girl handlar om anser nog att den sortens liv som jag lever är vansinnigt tråkigt och innehållslöst, men jag kom att tänka på att ingen, ingen av huvudpersonerna har några som helst intressen. Det finns ingen som läser för läsandets skull eller tecknar eller fotograferar eller syr eller handarbetar eller gör smycken eller tränar. Det tycker jag är tecken på ett liv som är tråkigt och innehållslöst, men framför allt andefattigt.

          


Vintern är den vilsamma årstiden. Jag tänkte på det när jag promenerade. På våren när ljuset kommer och man kan byta till lättare kläder, så kommer oxå stressen. Man ska ta vara på ljuset, man ska få i sig D-vitamin för hela året och man ska börja slimma sig för badsäsongen. När sommaren tar över, så ska man vilja vara utomhus 24/7, man ska grilla så oset ligger tjockt och man ska se till att man får en aktiv semester för gud förbjude att man skulle vilja gå hemma och dra och kanske få en chans att verkligen ha semester. På hösten ska man börja träna och gå kurser, men det börjar bli lite mer tillåtet att vara deppig och att sitta inne och kura. Sedan kommer vintern och hela naturen går till vila helst under ett täcke av snö. Då försvinner kraven på att vara aktiv och framför allt försvinner kraven på att vara positiv, det är definitivt tillåtet att vara deppig och det är helt ok att gömma sig under flera lager mjuka klädesplagg. Det enda stressmomentet under vintern är väl julen med alla sina krav. Vintern är vilsam och när det är så mycket snö som vi har nu och några minusgrader, så är den perfekt. Snötyngda träd och granar är bland det vackraste jag vet!


Mobilkamerabild från 14 december 2012.

  


Jag hade kommit till den 4:e av 5 skivor i "Forsytesagan" och det andra av 2 avsnitt på skivan, när bilden började hacka för att sedan haka upp sig och till slut stanna helt. Jag synade skivan och tyckte mig se yttepytte gropar plus att kanten var fnasig. Först tänkte jag strunta i det, men sedan ringde jag ändå kundtjänsten hos Discshop och fick suverän service. Killen var trevlig, han ifrågasatte inte mig och han visste precis hur problemet skulle lösas. Jag ska returnera den defekta skivan och få en hel i stället. Jag behöver inte skicka in hela boxen utan bara skivan. Tack för det, Discshop!

  

Fridens.    

Av Ewa - 16 januari 2013 20:18

Orkes-provet fortsatte med en promenad på 85 minuter. Det gick inte så fort idag och det berodde på att jag stannade då och då och bara lyssnade på hur tyst det var. Jag hade musiken på låg volym och mellan 2 låtar, så hördes ingenting. Ingen trafik, inga fåglar, ingenting. Vilsamt. Ibland stannade jag och bara tittade på all snö som kom igår, vit och orörd och i tjocka lager på träden. Det var ett fantastiskt ljus! Himlen var igenmulen, men den vita snön reflekterade ändå och det var så ljust att det nästan övergick i blått. Säga vad man vill om att kava runt i slirig snö, men det är bra träning för rumpan!

Från igår.

  


Jag har inte mått riktigt bra idag. Det började redan på morgonen med en stökig mage och att jag var så hungrig att jag nästan mådde illa. Youghurt och en skiva FiberBalance med mycket smör, men jag tvekade faktiskt om jag skulle gå. När jag kom hem, så var jag tokhungrig igen och fick huvudvärk. Efter lunch kraschade magen och jag mådde illa. Illamående, men ändå hungrig. Cola! Det finns inga som helst vetenskapliga bevis för att Coca-Cola verkligen fungerar på en upprörd mage, men alla känner ju till placebo-effekten, eller hur och den utnyttjade jag. Hungern gav mig nästan panik, den gör det ibland och den här gången stoppade jag i mig 2 FinnCrisp med keso och yttepytte örtsalt på och så några klunkar Cola. Det kändes bättre. Jag hade svårt att få i mig middagen och kunde inte äta mig mätt, så till teet blev det 2 FiberBalance med mycket smör. Nu sitter jag här och är fortfarande hungrig. Det blir youghurt, ost och parma om en stund. Jag avskyr de här hungerdagarna!!


Halv-fridens.       

Av Ewa - 15 januari 2013 22:15

Jösses, vad det har snöat!! Det har nog kommit uppåt 15 cm sedan i natt, torr och fluffig snö. Pär har skottat 2 gånger och Elin 1 gång. Jag promenerade enligt orkes-prov-schemat, men det handlade om 85% pulsande på oplogade trottoarer och inte så mycket egentlig promenad. En kort stund i början undrade jag vad jag hade gett mig inpå och skulle jag verkligen orka? Att pulsa Flaten runt tog 65 minuter mot de vanliga 50, men det var skönt, väldigt skönt! Snön vräkte ned hela tiden och jag mötte en äldre herre som var ute med sin strävhåriga tax. "Nu tycker jag att det får räcka med snö" sa den äldre herren. Jag höll med och lade till "Särskilt när man har så korta ben som han har" och pekade mot taxen som knatade på fast snön nådde upp till magen. Det kändes i låren efteråt, men inte i ryggen, inte i knäna och inte i fötterna. Det kändes endast i låren - fantastiskt! Den skonsammaste promenadformen är kanske i snö eller sand trots att det blir pulsigt och slirigt. Innan jag kom iväg och såg hur snön föll och föll och föll och föll, så övervägde jag att utnyttja promenadbandet i stället, men så mindes jag mina dåliga skor och hur djävulskt ont i ryggen jag fick den senaste gången och näää. Det är så skönt att komma ut och andas frisk luft och jag ångrar mig inte. Faktum är att jag ser fram emot morgondagens runda!


Den här vyn har varit med tidigare. Flaten. Det är inte dimmigt, det snöar.

  


När jag lånar pengar, så är jag inställd på att betala tillbaka och det har ingen betydelse hur mycket pengar det handlar om. Göran Persson sa att så länge man har skulder är man inte fri. Så sant, så sant. Stefan Ingves vill att det ska införas regler om att man ska amortera av sina (bo)lån om bankerna inte börjar ta sitt ansvar. Det är på tiden! På DN.se finns argument för och emot amortering och argumenten för amortering tar jag inte upp eftersom det är så självklart att man ska betala tillbaka sina skulder. De 2 argumenten mot amortering är så otroligt dumma att jag häpnar. " Den som har mångmiljonskulder, inte ovanligt i Stockholm, kommer knappt att märka att skulderna sjunker."  Vad tusan har det för betydelse?! Man ska väl betala tillbaka det man har lånat och så som folk lånar pengar nu för tiden, så är det ju inte längre endast ens egen ekonomi som påverkas utan hela Sveriges. "För unga hushåll, nya på marknaden och med en växande familj, kan ett amorteringskrav bli en väl tung börda att bära."  Vare sig hushållet är "ungt" eller gammalt, så måste man ju anpassa sig efter den inkomst man har. Något som jag är övertygad om skulle dämpa hysterin på bostadsmarknaden är att man slutar att göra om hyresrätter till bostadsrätter eftersom det självklart triggar bolånemarknaden. Det behöver man väl ingen examen i nationalekonomi för att begripa. Alla dessa "unga hushåll" behöver hyresrätter för att över huvud taget kunna flytta hemifrån, de ska inte tvingas till stora banklån för att få någonstans att bo.


Jag läste ut "...Gatsby" idag och jag läste även efterordet skrivet av översättaren. F S Fitzgerald dog för länge sedan och jag kan inte låta bli att undra om inte översättaren analyserar sönder detaljerna? Den gula färgen användes av den anledningen och den gröna färgen symboliserar det medan reklamskylten placerades där och med det motivet av just den anledningen och gästerna fick efternamn efter olika sorters valar av den där anledningen blablabla. Det finns ingen möjlighet att fråga författaren vilket jag skulle vilja göra. Det är den här sortens analyser som jag tycker blir så löjliga och som gör att viss litteratur känns så snobbig och fiiiiinare än annan littertur. Isch!Efter 9 dagar med väääääldigt regelbunden fysisk aktivitet, så har en effekt uppdagats som är fullkomligt logisk, men ändå oväntad för mig. Nä, jag har inte gått ned i vikt. Inte vad jag vet i alla fall. Däremot har jag fått en bättre aptit och kan numera äta lagad mat utan en knut i magen och jag äter mer. Plötsligt är mat ganska gott, vissa rätter godare än andra. Tyvärr, är hungerkänslorna kvar och jag har skaffat mig en ganska lyxig matvana på kvällen. Parmaskinka (prosciutto) är bland det godaste jag vet och numera det enda fläskköttet jag äter. Lite youghurt och en Baby Bel-ost tillsammans med 2 skivor parmaskinka. Hyfsat nära LCHF, tycker jag. Om jag känner mig själv rätt, så är det här med parma en övergående grej, men om den visar sig bli bestående, så får jag väl finansiera inköpen med mina egna pengar, eller vad säger du, Pär?


Fridens.    

Av Ewa - 14 januari 2013 20:44

Vecka 2 när det gäller mitt orkes-prov. Måndag innebar styrketräning och det gick väldigt bra. Flyt, koncentration och ork.


Min ryggvärk har ändrat karaktär och det tycker jag inte om. Dessutom har jag ofta, ofta ont i armbågarna och det kan i och för sig bero på att artriten är i ett skov, men jag tycker inte om den värken heller. Jag har bokat in mig på en 20-minuterstid hos min husläkare nästa fredag. 20 minuter med start klockan 20 över 8. Blä! Jag bokade tiden genom Vårdguiden, men den har gjorts om å det grövsta sedan jag använde den sist och den har blivit urdålig. Tidigare var det busenkelt att förnya recept och att boka tid och dessutom fanns möjlighet att lämna meddelande till just min husläkare. Nu är den krånglig, meddelandefunktionen är borta och vissa funktioner fungerar helt enkelt inte ("Ett tekniskt fel har uppstått"). Det tog åtskilliga minuter för mig att på omvägar hitta fram till tidsbokningen. I min sk. inkorg finns varenda bokning, receptförnyelse och förfrågan kvar och det rör sig om 5-6 år tillbaka, men det går bara att radera 1 meddelande i taget och det görs i 2 steg varenda gång. Inte godkänt, Vårdguiden, absolut inte godkänt! 


Halv-fridens.    

Av Ewa - 13 januari 2013 21:49

Jag läser inte sk. klassiker om berättelsen inte verkar kunna ge mig något. I somras läste jag "Artighetsreglerna" som jag tyckte väldigt mycket om, så pass mycket att den faktiskt åkte tillbaka in i min Att Läsa-hylla i stället för att transporteras upp till hyllorna på övervåningen. Det står att handlingen för tankarna  till "Den store Gatsby" som ju tillhör de sk. klassikerna och då blev jag nyfiken på den. Jag började läsa den idag och de 2 böckerna har tydliga likheter dels i miljön (1920-talets New York) och dels i den lättsamma handlingen och det flytande språket, de är småroliga båda 2. "...Gatsby" är bra och nyöversättningen av Christian Ekvall kan jag knappast anmärka på. Det är ingen tegelsten och jag har läst mer än halva och även om jag tycker om den och kommer att läsa den igen, så är det faktiskt inget speciellt med den. Varför har den haft så stor genomslagskraft och blivit så otroligt omtalad? Det är kanske som med "Dödssynden" att det är svårt att förstå nu, på 2000-talet, det som var så uppseendeväckande då? Nästa planerade klassiker är "Processen" av Kafka som jag har haft väldiga fördomar mot tills jag läste lite i den hos svärmor och såg att språket inte är det minsta krångligt och att det inte är tradiga beskrivningar och filosofiska funderingar sida upp och sida ned. 


Fridens.    

Av Ewa - 12 januari 2013 19:51

Den sjätte dagens fysiska aktivitet bestod i att städa. Än en gång har 4 veckor susat förbi och dammet låg synligt på mörka ytor och det var allmänt småskräpigt. Jag tycker om att städa. Jag tycker om slutresultatet. Den här gången var det dock oerhört motigt och tillfresställelsen uteblev. Jag hoppade över vissa städmoment pga att jag hade så ont i ryggen och armbågarna. Från och med att jag började plocka fram det som behövdes för städningen, så var det enda jag tänkte "Jag kommer aldrig att bli färdig. Jag kommer aldrig att bli färdig." Jag blev färdig den här gången med och då tog jag en Cola, Alvedon & Ipren och parkerade mig i soffan och såg de 2 sista avsnitten av "Little Dorrit" som jag har tittat på för andra gången. Jag har precis fått hem "Forsytesagan" (nyinspelningen från 2002) som jag tänker se medan jag otåligt väntar på att den senaste säsongen av "Downton Abbey" ska dimpa ned i brevlådan.


Den första av 2 orkes-prov-veckor är till ända i och med dagens städning. I morgon ska jag vila kroppen och "bara" tvätta hela dagen.


Halv-fridens.    

Av Ewa - 11 januari 2013 22:06

Styrketräning idag och det blev ett bra pass med koncentration, flyt och ork! Pauserna blev normallånga och allt som allt tog det 50 minuter. Jag skulle vilja köpa ett par 3-kiloshantlar.



5 minusgrader och snöstorm. Isch! Extra taxamt att träna inomhus, men om jag hade haft promenad på schemat, så hade jag ju kunnat gå på promenadbandet.

 

  

Bettskenan. Den har jag haft i ungefär 1,5 månad nu och den utgör fortfarande inga hinder för min nattsömn. Jag har skippat den vid 2 tillfällen då den kändes som 5 gånger större än den är och munnen inte gick att stänga och jag helt enkelt inte orkade med den. Jag får ofta påminna mig om att den inte är en tandställning vilket leder till att jag kan känna en aningens frustration över att inte veta om den gör nytta. Törs jag låta bli att använda den? Törs jag riskera ännu en spräckt tand och ännu en kostsam och plågsam tandoperation? Skulle inte tro det! Tandläkaren kunde ju se att jag brukar gnissla tänder/bita ihop om nätterna, så då borde det väl synas om bettskenan hindrar mig från det?

 


Jag såg den tredje och sista delen om ABBA igår och jag tycker att den var intressantast. Den handlade om deras image, deras utseende och stil i allt från kläder till skivomslag och koreografi. Det fanns inte mycket snyggt på 1970-talet. Så är det bara och mycket av det som hade med ABBA att göra var inte snyggt. Jag tycker alltid att det är intressant att veta bakgrunden, idéerna och hur man tänkte, men det är väldigt lätt att det blir sönderanalyserat och löjligt och det balanserade farligt i gårdagens program. Om jag ska uttrycka mig riktigt krasst, så var det mycket som var töntigt och det blir bara fånigt att höra att det ligger så himla mycket tänkande och planerande bakom en så pass ful image. Det känns så misslyckat. Det var just det som jag "tröstade" mig med, att det förmodligen inte låg så mycket tänkande och planerande bakom det hela. Jag har alltid tyckt att ABBA ska höras, men inte ses och det håller jag fast vid.

Det där grova rånet av en guldsmedsaffär i Södertälje för ca 1 vecka sedan. Vet ni vad min första tanke var när jag hörde om det? Det var att jag blev förvånad över att polisen faktiskt lyckades ta allihop. Tragiskt eller hur? Det är någonting man ska förutsätta att polisen gör, inte bli förvånad över. 


Fridens.     

Av Ewa - 10 januari 2013 21:29

Dag 4 innebar en promenad på 2 x 25 minuter, tur och retur Salem för att hämta ett paket med dammsugarpåsar (fruktansvärt ospännande, men nödvändigt) och ett besök hos Apoteket. Det snöade lätt och blåste till ibland. 2 minusgrader som de kalla vindarna förvandlade till 10. Senare under dagen gick det över till nästan storm. I morgon har jag planerat inomhusträning vilket känns tokskönt för jag får sovmorgon!


När vi åt middag härom dagen började vi diskutera invandrare och deras kunskaper i svenska. Ingen av oss tycker att det ställs tillräckliga krav på språkkunskaperna. Jag anser att om man flyttar till ett annat land oavsett anledning, så ska man lära sig språket. Punkt slut. Det ska inte finnas möjlighet att bo här i Sverige i 20-30 år utan att lära sig språket. Det är en oerhört viktig kugge för att man ska kunna fungera i det samhälle man bor. Kan man inte språket, så leder till isolering och isolering leder till rädsla och rädsla leder sällan till något positivt. Det borde finnas krav på en grundkunskap i svenska när man vill bli svensk medborgare och att ett medborgarskap inte beviljas förrän man har den grundkunskapen.


Fridens.    

Presentation


Allvar, svammel och underfundiga fundringar.
5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

1 av 3

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Länkar

Anti-spam

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS

Jag är isbjörns-fadder

Jag är panda-fadder

Jag är tiger-fadder


Skapa flashcards