Alla inlägg under november 2010

Av Ewa - 25 november 2010 15:02

Det är -4 grader.

Stormen har lagt sig.

Snön faller och de har till och med plogat hos oss idag.

Det är bara 1 månad kvar till jul och på söndag är det dessutom första advent.

Jag värjer mig mot julen.

För varje år sedan pappa dog på just julafton, så försvinner julens lockelser allt mer och ersätts av krav och press.

Jag vill inte att det ska vara så.

Jag försöker att hålla det griniga för mig själv.

Ändå försöker Julstämningen överrumpla mig varje år vid ungefär den här tiden!

Julstämningen är ihärdig och envis och tycker inte om att bli avfärdad och den har sina knep som t.ex minusgrader och snö för inte trodde ni väl att det kommer snö för att det är den här tiden på året?!

Varm choklad med vispgrädde.

Julsånger med finstämda körer.

Carola.

Jag tycker om Carola ett par veckor i slutet av varje år och det är för den där julskivan hon gjorde för några år sedan när hon var i Bethlehem.

"En stjärna lyser så klar" handlar om änglar och den tycker jag såååå mycket om för jag vill så gärna tro att det finns änglar runt oss.

I videon sjunger hon den hos TV4 och CD-versionen är bättre.

Texten finns längst ned. 



Nu i den heliga timman

Ser vi mot himlens höjd

Och vi hör klockorna klinga

Känner vart hjärtas fröjd


Änglarna ger oss hopp och tro

Sjunger om fred på vår jord

Den som gud aldrig övergav

En stjärna lyser så klar


Kärleken världen behöver

Vet vi att barnet bär

Vår långa vandring är över

Stjärnan har stannat här


Änglarna ger oss hopp och tro.....


Himmelen ligger och slumrar

På jordens gula halm

Vi känner fröjd och förundran

För vi har kommit fram


Här kan vi drömma om en fred

Som vi ska äga en gång

Barnet som fötts tar himlen med

Och jorden fylls utav sång


Änglarna ger oss hopp och tro......

  


Fridens.    


Av Ewa - 25 november 2010 13:09

Jag har precis spikat mina planer för resten av veckan + måndag. Så här lyder dem: idag, nu efter jag har bloggat, så ska jag städa buren eftersom det är torsdag. I morgon ska jag vara hemma och städa och byta lakan (orkar inte försöka ta mig till SATS eftersom det har kommit så mycket snö och tågen förmodligen är überförsenade). På lördag ska Elin och jag se den senaste Harry Potter. På söndag ska jag försöka promenera, ta det lugnt och vila inför måndagens SATS-ande. Det är inte världens mest spännande eller upphetsande planer, men det är vad jag med min ork klarar av.


Fridens.    

Av Ewa - 25 november 2010 12:48

Enligt DN är årets julklapp en läsplatta. HUI har 3 kriterier för att bestämma årets julklapp: nyhet, högt försäljningsvärde och en spegling av tiden vi lever i. Hmmm.... Att läsplattan är en nyhet håller jag med om och att det är en spegling av den sjukt datoriserade tid och värld som vi lever i, men vad menas med försäljningsvärde? Är det priset i handeln eller att andrahandsvärdet är högt?


Jag har läst flera undersökningar som visar på att svensken inte är särskilt intresserad av läsplattor utan föredrar papperssidor. Personligen kommer läsplattan aldrig någonsin att ersätta den känslan som en bok ger. Boken kan jag ta med precis överallt och jag behöver inte oroa mig för att det inte finns möjlighet att ladda upp den när batteriet blir tomt. Känslan av att hålla i en riktig bok jämfört med en hård och kall datorpryl...... Prasslet från boksidorna! Doften av papper och trycksvärta och då särskilt i gamla favoriter som jag har läst flera gånger.


Jag kommer inte att önska mig en läsplatta i julklapp och även om jag gjorde det, så skulle jag inte få någon av den enkla anledningen att vår familj inte har råd att ge varandra julklappar för flera tusenlappar. Det är ju sjukt! Den sortens presenter ger vi till någon som fyller superjämnt som 65 år eller 75 år.


I listan över tidigare "Årets julklapp", så finns parfym med från 1993. På vad sätt var parfymen en nyhet det året? Parfym har väl alltid funnits? Försäljningsvärdet? På vad sätt var parfymen representativ för den tid vi levde i då? Utmärkelsen "Årets julklapp" är bara trams och borde skrotas. Möjligen kan de med tjocka plånböcker (alternativt välfyllda kreditkort) och som är ute i sista minuten på själva julafton och inte vet vad de ska köpa, ha användning av det tipset.


Fridens.

Av Ewa - 24 november 2010 15:11

Psykologen och jag pratade en del om att tränga undan känslor och att känslorna förr eller senare kommer tillbaka och då förmodligen förstärkta.


Han nämnde en metod som man kan arbeta med när man är djupt deprimerad. Jag minns inte vad psykologen som uppfunnit denna metod heter, men jag det går ut på följande (om jag minns rätt): ens liv består av olika fält t.ex familj, arbete och intressen. När man är djupt deprimerad, så krymper dessa fält, så till vida att man inte orkar delta i familjelivet som vanligt, man orkar inte arbeta och ens intressen är inte lika intressanta längre; fälten krymper. Enligt denna metod, så kan man bestämma sig för att "ignorera" depressionen genom att delta i familjelivet en kort stund eller arbeta en kort period. På det här viset kan man arbeta sig upp ur depressionen. Medan han beskrev detta, så reagerade jag inte så mycket, men nu, medan jag skriver, så inser jag hur fel det är att motarbeta sig själv på det viset! Han frågade om jag kände igen metoden och jag svarade att det jag kom att tänka på var hur man kan ändra sina känslor (inför något) genom att ändra sitt sätt att tänka och det är ju vad KBT i grunden går ut på. Om KBT tycker jag inte!

 

Jag är säker på att KBT fungerar i vissa, isolerade situationer t.ex flygrädsla eller inställning till mat och ätande, men att praktisera det generellt är farligt. Att hela tiden ändra sitt sätt att tänka i syfte att känna annorlunda kan leda till att man inte tillåter de jobbiga, tunga, besvärliga eller negativa tankarna att få sin rättmätiga plats. Att hela tiden ändra sitt sätt att tänka i syfte att bli mer positiv kan få en motsatt, negativ effekt. Om man konsekvent skjuter allt jobbigt ifrån sig, så kommer det tillbaka och det är då mångdubblat! Negativ positivitet. Människan består av både positivt och negativt.


Jag tror till viss del på positivt tänkande, men som med så mycket annat, så har det blivit snedvridet. Om man är sjuk, så ska man tänka positivt för ett snabbare tillfrisknande. Om man är arbetslös, så ska man tänka positivt för då ser arbetsgivaren positivt på en. Om man ligger förlamad från nacken, så ska man tänka positivt för trots allt, så är man vid liv. Förstår ni vad jag menar? Jag anser att om man är sjuk eller arbetslös eller förlamad, så måste man få må dåligt, man måste få vara förtvivlad, bitter och negativ, men det som är viktigt är att inte fastna i det! Jag är misstänksam mot människor som är konstant positiva och optimistiska eftersom det inte är naturligt.


Det finns människor som konstant gnäller och klagar och hittar fel utan att egentligen har varit med om något riktigt tungt, livsomvälvande. Den sortens människor kan ha användning av positivt tänkande! Sedan finns det den andra sorten som aldrig gnäller eller klagar trots att de har varit tur och retur till helvetet. De har fömodligen förmågan att se det positiva i de små, vardagliga sakerna och har lärt sig det den hårda vägen.


Kan man födas som optimist/pessimist eller är det ett nedärvt beteende?  Inget dera kanske? Min mamma var en pessimistisk mussla som inte uppmuntrade till frågor om hur hennes liv hade sett ut innan hon gifte sig och fick 6 barn. Jag minns henne som bitter, pessimistisk och ständigt klagande. Det är det som får mig att undra om man kan födas som pessimist? Hon hade nog haft användning av positivt tänkande, men hon hade förmodligen fnyst något om "...nymodigheter mutter mutter...". Jag hade kunnat bli lika bitter och negativ själv om jag inte hade tröttnat så på det. Att konstant gnälla och klaga utan att göra något åt sin situation (de gånger det är möjligt att göra så) är numera något som får mig att se rött. Man har alltid ett val! Dessutom kan man välja att se det positiva i de små, vardagliga sakerna och det har hjälpt mig mycket!


Gnäll inte över det du inte har utan lär dig att uppskatta det du har.

 eller


Sluta gnälla över allt som är fel (om du inte har möjlighet att ändra på det) och lär dig att se allt som, trots allt, är rätt.


Fridens.   


Av Ewa - 24 november 2010 15:09

......inte om folk som tuggar tuggummi med öppen mun. Äckligt!


*sett på tåget idag*


Fridens.

Av Ewa - 24 november 2010 14:22

Jag såg inte fram emot dagens möte med först Af-damen och sedan Psykologen och dessutom var det redan klockan 9, så jag var tvungen att stiga upp klockan 7 och ute snöade det och blåste, så tågen skulle säkert vara svin-försenade, så att jag skulle bli tvungen att använda mobilen som inte är bra att ringa med för att meddela att jag blir försenad..... Vojne, vojne! Det första jag ser när jag öppnar ytterdörren och kliver ut på trappavsatsen är 2 av våra rådjur! Ett tecken! Djur får mig alltid, alltid på bättre humör och jag tänkte att det kanske inte skulle bli så illa, trots allt.


Det blev inte så illa heller! Tåget var inte det minsta försenat och trots att motvinden nästan fick näsan att frysa ihop och trilla av, så var den korta promenaden skön för, vid det här laget vet ni ju det, jag frös inte i min ursnygga och varma, lila kappa.     Den nya, mörklila mössan fungerar den med.


Först var Af-damen inbokad. Medan jag satt och väntade på henne, så såg jag herr Regelryttare från FK. Han såg inte mig. Jag gav honom Det Onda Ögat.... I korthet pratade Af-damen och jag om mina tidigare arbetsplatser, mina intressen och det jag är bra på. Sedan nämnde hon en sorts Kurs där jag kan få stöd och hjälp med att komma på vad jag skulle kunna arbeta med; tester, pyssel och prat lät det som i mina öron. Hon frågade hur jag ställde mig till det. Jag svarade att jag skjuter det ifrån mig tills det är dax, men även att jag upplever det som att jag befinner mig i en situation där jag rimligen inte kan säga nej (JAGGÖRVADSOMHELSTFÖRPERMANENTSJUKERSÄTTNING) även om jag vill. Än så länge känns det i alla fall hanterbart. Kursen beräknas inte komma igång förrän efter nyår (februari?). Nästa gång jag ska träffa henne är den 15 december.


Efter det nästan timslånga mötet gick jag över till Psykologen. Det blev ett intressant samtal. Inte ett dugg plågsamt. Vi gick igenom mina samtalskontakter genom åren (4 st), mina arbetsplatser (2 st), min födsel-familj (2 föräldrar och 5 syskon), min Riktiga Familj (Elin och Pär), min utbildning (3-årig naturvetenskaplig), mina intressen (djur, språk, psykologi, läsning, film, teckning) och varför jag inte vill tillbaka till arbetslivet (jag vill inte tvingas umgås med oförstående nötter), fysiska sjukdomar kontra psykiska och varför KBT inte är bra (vi var rörande eniga där!). Han uppmanade mig att göra en notering (t.ex. i min blog!) om hur det kändes efter detta första dubbel-pass; om jag känner mig alltför trött, så får vi dela upp det så att det är endast Af-damen en gång och endast Psykologen en gång, men jag föredrar nog att fortsätta med dubbel-pass. Jag är inte alltför trött och det finns roligare saker än att åka fram och tillbaka med SL nu i dessa snötider.....  Nästa gång jag ska träffa honom är den 15 december dvs. ett dubbel-pass.


Jag undrar vad de kan hitta för anpassat arbete åt mig som inkluderar djur och språk? 


Fridens.    



Av Ewa - 23 november 2010 08:39

Elin är i skolan!!

Pär arbetar.

Jag är ensam med grisarna.

Tvättmaskinen tar hand om strumpor & kalsonger.

Jag ska duscha.

I eftermiddag ska jag träffa Pär på Konsum för veckohandlingen.

Förutom att jag är uppe före 9, så är det en underbart vanlig och normal tisdag.

Tack för det!


Fridens.   

Av Ewa - 22 november 2010 15:24

Jag önskar att Elin hade fått mina onda knän i stället för mina ångestanlag.

Jag önskar att jag vore starkare.

Jag önskar att jag inte blev så påverkad av att hon mår dåligt.

Jag önskar att jag bara kunde stänga av och somna utan problem.

Jag önskar att söndag-kvällarna inte var så ångestladdade.

Jag önskar att jag slapp vara så trött hela tiden.

Jag önskar att de bättre tiderna kommer i morgon!


O-fridens.

Presentation


Allvar, svammel och underfundiga fundringar.
5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

1 av 3

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10
11
12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2010 >>>

Länkar

Anti-spam

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS

Jag är isbjörns-fadder

Jag är panda-fadder

Jag är tiger-fadder


Skapa flashcards