Direktlänk till inlägg 21 oktober 2010

När en dörr öppnas mer än en annan

Av Ewa - 21 oktober 2010 21:30

När Elin var liten, så hade vi avlastning av en sk. kontaktfamilj som vi fick kontakt med genom BUP. Det var samma 2 kuratorer som hade spädbarnsgruppen som ordnade kontaktfamiljen, men - och så här med facit i hand tror jag att det hade betydelse - kontaktfamiljen var ingen "riktig" kontaktfamilj utan bestod av ett äldre par som en av kuratorerna kände privat. Det var i alla fall värt ett försök.


Det äldre paret kom hem till oss för att fika och ta en första kontakt. Jag minns att vi satt runt köksbordet och att Elin (som var ca 1,5 år) gick fram och tillbaka runt bordet och kikade på dem ur alla möjliga och omöjliga vinklar dvs. hon flörtade skamlöst och de föll. Vi bodde i Södertälje då och Paret bodde lite utanför, som på landet. Paret hade en vuxen son med familj (en dotter i samma ålder som Elin och en på gång).


Av någon anledning fick Pär och jag, redan från början, veta att Parets son med familj inte var överdrivet förtjusta i att de ställde upp som kontaktfamilj. Underförstått var de svartsjuka. Jaha.... Skulle vi vara extra tacksamma? 


Vi kom överens om att de skulle ha Elin hos sig en helg i månaden, från fredag kväll till söndag eftermiddag. Det fungerade alldeles utmärkt! Elin tyckte om att sova borta och - naturligtvis - älskade hon att ha 2 vuxnas konstanta uppmärksamhet, 2 vuxna som inte såg något som helst fel hos detta lilla charm-troll. Så småningom blev Elin och Parets båda barnbarn riktiga bundisar och tillbringade flera helger tillsammans.


Det dröjde länge innan Pär och jag fick träffa Parets son och svärdotter. Det var som om de ville hålla 2 olika världar isär. Svärdottern visade sig vara lättare att få kontakt med än sonen, kanske för att hon var just ingift och inte lika svartsjuk. Pär har alltid haft lättare att prata med olika sortes människor än vad jag har och han har förmågan och orken att anstränga sig även när allt inte flyter. Jag orkar sällan anstränga mig. Ju längre tid som vi kände Paret desto tydligare blev det för mig att vi inte hade så mycket att prata om. Jag upplevde det ofta som att vi hade öppnat dörren mycket mer än vad de hade. Det kändes som om de visste mer om oss än vi om dem; inga föräldrar i närheten, förlossningsdepresson, vanliga depressioner, spädbarnsgruppen, behov av avlastning osv. Det kändes inte jämlikt.


När vi hämtade Elin efter en helg, så blev vi alltid bjudna på fika, men ju längre tiden gick desto jobbigare tyckte jag att dessa söndagar blev och ofta övertalade jag Pär att jag skulle få slippa följa med. Det kändes likadant med fredagarna när vi "lämnade in" Elin. Jag orkade inte med det krystade sällskapet!


De blev inbjudna på Elins och mina dubbel-kalas och fick på så vis träffa hela Vårat Gäng. Ibland hade de med sig sina barnbarn  (utan föräldrarna) som kom bra överens med Elin och hennes kusiner. Vid ett tillfälle var även deras son och svärdotter med. Vi bjöd även Paret tillsammans med son + familj på middag. Ingenting av detta återgäldades på något sätt. Vår dörr var mer öppen. Jag undrar varför det blev så?


Jag minns ett tillfälle när Damen i Paret ringde en söndag morgon och talade om att Elin nog hade blivit förkyld och att hon hade feber och kunde vi komma och hämta henne lite tidigare för hon var lite hängig. Självklart åkte vi iväg tidigare, men när vi kom hem till Paret, så visade det sig att Damen hade tagit med sig febriga Elin till en basar (?) och så pekade Herrn ut åt vilket håll vi skulle gå. Vi hittade dem och Elin hade roligt trots att hennes blick var feberblank och hon var trött. Varför hade Damen gjort så i stället för att vänta tills vi hade hämtat Elin och sedan gått på basaren (?) om det nu var så viktigt.


Åren gick och Elin blev äldre och till slut kom den dagen då hon inte längre ville tillbringa helgen hos Paret och det var väl ungefär så det tog slut. De första åren efter avslutet, så fick Elin både födelsedagspresenter och julklappar och jag tyckte inte att det kändes helt ok..... Sedan tunnades även det ut och hon fick endast födelsedagskort. Nu är det nog ett par år sedan hon fick något och jag vet faktiskt inte om Elin har några egentliga minnen av Paret.


Jag undrar hur en "äkta" kontaktfamilj hade varit? Vad hade skillnaderna bestått i? Naturligtvis är jag tacksam för den hjälp som vi fick av Paret för det fungerade verkligen som avlastning, men ändå är känslan av det hela mindre behaglig. Det är kanske inte konstigare än att jag, men Pär, inte "klickade" ordentligt med Paret. Personkemi, ni vet.


Fridens.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ewa - 25 december 2014 22:37

Nu flyttar jag härifrån efter drygt 7 års bloggande. Naturligtvis ska jag fortsätta att blogga, men på en helt egen domän för att verkligen säkerställa äganderätten till mina texter. Jag flyttar hit: http://www.ewasundback.se/. Jag hoppas att ni följ...

Av Ewa - 24 december 2014 20:24

"Spiderman" med Toby McGuire och Kirsten Dunst. Det är inte bara tecknade filmer som fungerar när jag vill fly verkligheten. Superhjältar kan rädda mig för 2 timmar i taget. "Spiderman" är 12 år och det är länge sedan jag såg den, men just ikväll var...

Av Ewa - 24 december 2014 15:53

Elin störde mig. Pär irriterade mig. Båda gick mig på nerverna på ett sätt som definitivt hade att göra med ångest och sällskapssjuka. När det var 1 timme och 20 minuter kvar innan vi skulle åka till svärisarna för att fira julafton satte jag mig i s...

Av Ewa - 23 december 2014 16:14


...tycker om den träningsvärk som jag har idag och när inte ens jag gör det,ja, då är den löjligt grym. Jag har faktiskt tagit värktabletter för att över huvud taget kunna röra mig smärtfritt. I förmiddags var träningsvärken inte alltför hemsk och ja...

Av Ewa - 22 december 2014 22:09

Föddes och växte upp i Kiruna. Flyttade därifrån när jag var 22 år. Nästan flydde. De sista åren jag bodde där mådde jag oerhört dåligt och det är den känslan som blev mitt bestående minne av stan. Av en slump hittade jag en Kirunagrupp på FB med mån...

Presentation


Allvar, svammel och underfundiga fundringar.
5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

1 av 3

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Länkar

Anti-spam

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS

Jag är isbjörns-fadder

Jag är panda-fadder

Jag är tiger-fadder


Skapa flashcards