Direktlänk till inlägg 17 juni 2010

Göteborg - där bilisterna stannar vid övergångsställena del 1

Av Ewa - 17 juni 2010 20:14

Angående rubriken, så är det ingen överdrift och jag blir alltid lika positivt överraskad varje gång jag är där! Det är ett annat tempo där jämfört med Stockholm. Jag gillar Göteborg - gôrrrmycke'!


På tisdag morgon körde Pär Elin och mig till tåget som skulle avgå från Södertälje Syd. När han bokade biljetterna via nätet, så fixade han så att vi skulle få sitta bredvid varandra, men när vi väl var ombord, så hade Elin sin plats bakom mig. Som tur var, så var platsen bredvid min inte bokad, så hon satte sig där i stället. Jag klådde henne i ett parti Alfapet och en av e-brickorna försvann för att aldrig mera hittas.


Göteborgs centralsstation är den äldsta i Sverige som fortfarande används. Jag var säker på att Stockholms centralstation var äldre eftersom som Stockholm är äldre än Göteborg.

  


Vi kom fram till centralstationen i Göteborg vid kvart över 11, halade fram kartan och började leta oss fram till Hotel Gothia Towers. Solen strålade och det blev en svettig promenad på närmare 1 timme längs en trafikerad Ullevigata och Skånegata. Dessutom fick jag djävulusiska skavsår av de nya skorna; vänstra lilltån och hälen är ännu inte återställda. Jag hade köpt nylonstrumpor utan skaft som var fullständigt värdelösa eftersom resåren var för mesig och gjorde att strumpan hela tiden gled in under foten. Blä! När jag checkade in oss, så fick vi veta att vårt rum låg på 14:e våningen (av 22 med en bar på 23:e) och hade utsikt över Liseberg. Inte illa! Vi tog hissen som visade sig fungera genom att nyckelkortet stacks in i en springa och sedan tryckte man på våningsknappen. Jag fick inte det att fungera. Vi åkte upp och vi åkte ned medan jag försökte få hissen att stanna på våning 14. Till slut fick Elin ta över eftersom hon och klassen bodde på just det här hotellet förra året. Inga problem! (Efter det skötte hon alla hissturer....    ) Rummet låg längs ned i korridoren vilket utlovade ostördhet från förbispringande typer. Det var mörkt, svalt och tyst. Utsikten var.....en magkillare.


Vi bodde i det v:a tornet                 Precis så här såg sängdelen

med fönstervy åt höger.                   av vårt rum ut.

           


Vi fräschade upp oss och jag plåstrade om min fot och bytte sedan resolut till MBT-skorna innan vi gav oss ut i Göteborgsvimlet! Klockan var halv 13 och vi var hungriga. På Södra Vägen hittade vi Restaurang Frågetecknet och vi kikade på deras meny; pasta med jätteräkor verkade smaskens. Vi satte oss på uteserveringen som hade en fleecefilt hängande över varje stolsrygg ifall att det skulle bli sval; fleecefiltarna i olika pastellfärger gav ett gosigt intryck. Tyvärr, var maten inget vidare och det tog ett tag innan jag kom på varför. Pastan var kryddad med dragon och det har jag svårt för. Räkorna var sega.    Vi åt tills vi var hyfsat mätta, betalade och gick sedan mot Avenyen och vidare för att shoppa.    Mitt i alltihop, så tog vi en paus för att åka med sightseeing-båten Paddan. Det är något som jag har velat göra varje gång vi har varit i Göteborg, men av någon outgrundlig anledning, så har Pär lyckats sätta stopp för det. Jag sms:ade från båten och han svarade att han var avundsjuk. Otur! Det var en bra guide och jag älskar att åka båt, men inte racer-båt i 200 knyck utan mer kluck-kluckande zen-tempo. Som med Paddan! Göteborg har många broar. Låga broar. Riktigt låga broar. En kallas för Frisören för om man inte böjer sig fram ordentligt, så kan man komma ut på andra sidan med en ny frisyr.      Den lägsta bron kallas för Osthyveln och då var vi tvungna att huka nere i durken. Jag undrar hur hon som styrde gjorde för att inte styra snett? Det blev ju tvärmörkt! Vi passerade en del kyrkor och en av dessa kyrktuppar vann faktiskt en skönhetstävling för just kyrktuppar 1986. Det ni!

 

Vi hade inte kameran med, men det här skulle lika gärna kunna vara vår båt. Om jag inte misstar mig, så är det Lorensbergsteatern på Avenyen som syns uppe till höger.

  


Efter båtturen gick vi till Nordstan. Det är så STORT! Vi behövde fylla på energidepåerna och fikade på Cassels Kafé som var helt ok, men som skulle ha kunnat vara bättre om personalen inte var otrevlig och på gränsen till halvdöd. Tillbaka till butikerna! Jag köpte ett armbandsur på Ur & Penns ständiga rea; varje sommar har de 50% och jag brukar passa på att köpa en klocka då om det är det jag har behov av. Elin köpte lite kläder och på H&M - av alla ställen - hittade jag äntligen den massage-pryl som jag har letat efter att använda till min onda högra sida (för att öka på blodgenomströmningen och förhoppningsvis slippa kramperna och smärtan). En bebis-skär plastpryl för 10 kr. Elin bjussade på den.    Gallerix är en kul affär. Det är även en farlig affär och jag undviker den så vida jag inte har onödigt mycket pengar som bränner i plånisen. Eftersom vi var på en lyx-semester, så hade jag onödigt mycket pengar som brände i plånisen och jag drog med Elin dit. En grisskär magnet och en lika grisskär nyckelring med samma motiv av ett berg av chokladbitar där en liten kulting tronar och budskapet lyder: "Save the Earth, it's the only planet with chocolate." Kommentarer överflödiga.    Det bidde även en urfin spiralförsedd anteckningsbok med den här figuren på. Känner du igen den, Gröngöling? Han heter Boofle.


  


Klockan var ungefär 17 och vi kände att det räckte. Jag såg ingången till Hemköp och vi köpte med oss lite tugg- och drickbart för att sedan gå tillbaka till hotellet i oooo-vad-jag-har-ont-i-fötterna-tempo, men eftersom det inte var de gamla invanda miljöerna, så kändes inte promenaden alltför jobbig. Dessutom verkade vi ha värsta Gröna-Gubben-Dagen; så fort vi stannade till vid ett övervakat övergångsställe, så slog det om till grön gubbe. Varje gång! Det ni!


Tillbaka på rummet tog vi varsin dusch och sedan beställde jag - för första gången i mitt 46-åriga liv - rumsservice; smörgåsbricka med diverse pålägg och grönsaker. Vi satt vid fönstret och tittade mot Liserberg. Vi kunde se Balder och Pariserhjulet och Uppsvinget och Lisebergsbanan. Jag hängde en beställning om frukost på rummet på utsidan av dörren och sedan var det god natt, god natt.


Del 2 publiceras i morgon, fredag.


Fridens.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ewa - 25 december 2014 22:37

Nu flyttar jag härifrån efter drygt 7 års bloggande. Naturligtvis ska jag fortsätta att blogga, men på en helt egen domän för att verkligen säkerställa äganderätten till mina texter. Jag flyttar hit: http://www.ewasundback.se/. Jag hoppas att ni följ...

Av Ewa - 24 december 2014 20:24

"Spiderman" med Toby McGuire och Kirsten Dunst. Det är inte bara tecknade filmer som fungerar när jag vill fly verkligheten. Superhjältar kan rädda mig för 2 timmar i taget. "Spiderman" är 12 år och det är länge sedan jag såg den, men just ikväll var...

Av Ewa - 24 december 2014 15:53

Elin störde mig. Pär irriterade mig. Båda gick mig på nerverna på ett sätt som definitivt hade att göra med ångest och sällskapssjuka. När det var 1 timme och 20 minuter kvar innan vi skulle åka till svärisarna för att fira julafton satte jag mig i s...

Av Ewa - 23 december 2014 16:14


...tycker om den träningsvärk som jag har idag och när inte ens jag gör det,ja, då är den löjligt grym. Jag har faktiskt tagit värktabletter för att över huvud taget kunna röra mig smärtfritt. I förmiddags var träningsvärken inte alltför hemsk och ja...

Av Ewa - 22 december 2014 22:09

Föddes och växte upp i Kiruna. Flyttade därifrån när jag var 22 år. Nästan flydde. De sista åren jag bodde där mådde jag oerhört dåligt och det är den känslan som blev mitt bestående minne av stan. Av en slump hittade jag en Kirunagrupp på FB med mån...

Presentation


Allvar, svammel och underfundiga fundringar.
5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

1 av 3

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15
16
17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Länkar

Anti-spam

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS

Jag är isbjörns-fadder

Jag är panda-fadder

Jag är tiger-fadder


Ovido - Quiz & Flashcards