Alla inlägg under augusti 2009

Av Ewa - 18 augusti 2009 11:04

Barnskyddsutredningen har gett förslag på hur lagstiftningen kan skärpas för att '.....stärka barns och ungas rätt.'. Jag instämmer helhjärtat! Föräldrar som inte sätter sina barns bästa i första rummet borde kunna kriminalieras. De 3 fall som nämns i artikeln känns, för mig, som extrema fall, men - TYVÄRR - är de väl inte det.


Det finns så fruktansvärt många sätt att misshandla sina barn både fyskikt och psykiskt och jag undrar om det inte är den psykiska vanvården som är vanligast? Den är inte lika lätt att upptäcka, men ger långvariga sår och livslånga ärr. När jag ser en förälder som tar tag i sitt barn i ilska eller som ryar åt sitt barn i ren frustration, så brukar jag FÖRSÖKA att inte döma eftersom jag faktiskt inte vet vad som föregick händelsen eller hur de har det i övrigt, men jag börjar ändra inställning..... Jag behöver bara gå ned till Konsum eller åka in till Stockholm för att omringas av upprörda föräldrar och barn. När jag kan se det så ofta som jag tycker att jag gör, så är det svårt att vara ödmjuk eller överseende. SOM FÖRÄLDER FÅR MAN INTE KRÄNKA SITT BARN. Engångsföreteelse eller ej.


Att inte sätta upp gränser för sitt barn.

Att inte kunna säga nej.

Att försöka vara kompis mer än förälder.

Att tro att barn gör som man säger när de i själva verket gör som vi GÖR.

Att inte tala med sitt barn om strunt så väl som allvarliga saker.

Att underlätta för mycket för sitt barn (sk. curling-förälder).

Att inte våga släppa taget om sitt barn.

Att inte förklara för sitt barn att man, som vuxen, inte alltid kan allt eller vet allt.

Att inte förklara för sitt barn att man, som vuxen, inte alltid orkar.


Det är några regler som jag själv försöker leva efter. Det är regler som jag själv kom på medan jag skrev. Det är regler som bygger på sunt förnuft. I mina HÖGST PRIVATA ÖGON är det även olika sätt att inte sätta sitt barns bästa i första rummet.


Under det år som gått när vår dotter hade det så fruktansvärt jobbigt, så hade det varit enklare för Pär och mig att blunda. Eftersom Pär arbetar heltid, så hade han kunnat ta sin tillflykt till arbetet. Eftersom jag själv inte är fullt frisk, så hade jag kunnat skylla på det när jag inte orkade. Vi hade kunnat lasta över ansvaret på skolan; eftersom Elin hade det jobbigt med skolan, så måste ju felet ligga där. Om vi hade gjort på det viset, så anser jag att vi, som föräldrar, skulle ha kriminaliserats. Om vi hade gjort på det viset, så hade vi inte satt Elins bästa i första rummet. Vilka sår hade hon då fått? Vilka ärr hade hon då fått dras med resten av sitt liv? På vilket sätt hade det påverkat henne i HENNES roll som förälder?


Det vi gick igenom var inget extremt fall. Tvärtom. Det är skrämmande många ungdomar som mår så som Elin har mått. Pär och jag såg det. Vi uppmärksammade det och tack vare mina egna erfarenheter, så fick hon den hjälp hon behövde. Resultatet blev att hon hämtade upp allt vad gäller skolarbetet, gick ut med MYCKET bra betyg och har kommit in på den gymnasieutbildning hon har valt. Hon mår bra nu. Vi har blivit en än mer sammansvetsad familj. Hon vet att hon kan lita på Pär och mig. Hon har lärt sig att våga be om hjälp. Hon har lärt sig att uppskatta de små sakerna här i livet. Jag är väldigt stolt över henne - min snorpa! Jag oxå stolt över Pär och mig själv som föräldrar. Det var en erfarenhet som är guld värd när man ser på det hela i backspegeln, men som var så dj-a jobbig medan den pågick att vi helst av allt ville springa där ifrån. Trots den lyckliga utgången, så har Elin fått sår och ärr, men hon har fått möjligheten att vända det till sin fördel.


Att ha barn är ingen rättighet. Det är en förmån.


Fridens.

ANNONS
Av Ewa - 17 augusti 2009 20:37

Elin fick en bra skolstart.

Jag sov gott i soffan i fm:s.

Jag fick hjälp med matkassarna.

Nu har jag godis hemma UTI FALL ATT....

Matsedel för 1 vecka framåt är fixad.


Fridens.

ANNONS
Av Ewa - 17 augusti 2009 14:38

Elin hade sitt upprop klockan 9 idag tillsammans med ungefär 200 andra gröngölingar. Det var ovanligt många som har sökt till det program hon sökte till amt till det ekonomiska programmet, så när klasserna var fulla hade det blivit lott-dragning, så att det blev ytterligare en klass med både samhälls/beteende + ekonomi och i den kommer Elin att gå. Hon fick ett övervägande positivt intryck och all nervositet - som visserligen var positiv, men ändå - har övergått i förväntan. När hon kom hem vid halv 11 och nästan sken som en sol, så kändes det som balsam för mitt modershjärta. En sådan lättnad och en sådan glädje! ÄNTLIGEN verkar det senaste årets kamp vara över! Äntligen verkar allt lätta!


När det gäller mig själv, så kom jag inte i säng förrän efter halv 1, men jag sov gott tills det var dax att gå upp med Elin vid halv 8-tiden. Jag var väldigt trött. Huvudvärk. Små-snuvig. Yrsel. Jag hade planerat att promenera eftersom det har varit så skönt de senaste gångerna, men jag lurade i soffan i stället och vaknade när Elin kom hem. Eftersom hennes nervositet hade släppt och hon hade mycket att berätta om, så följde hon med mig till Konsum och erbjöd sig att bära bägge kassarna som var ganska tunga! Själv bar jag en påse med tomatfrallor från Kaffestugan. Lagom tungt. ;-)


Fridens.

Av Ewa - 16 augusti 2009 20:49

Jag kan känna det första höstiga, svala nypet i luften.

Äntligen börjar skolorna igen.

De impulsköpta hörlurarna är suveräna.

Det är roligt med Sims igen.

Om ett par dagar skramlar det in pengar på kontot igen.


Fridens.

Av Ewa - 16 augusti 2009 15:48

Jag satt vid datorn hela gårdagskvällen. Det blev inget läsande i soffan och vad tusan gör det! Jag kom i säng före 1 och har sovit gott. Pär stack iväg på en löprunda närmare 8 medan Elin och jag snusade vidare. Marsvinen hade fått sin frukost.


Det har varit slappt idag. Jag har fått en nytändning med Sims - det är kul igen! (Det är Sims 2 det handlar om för 3:an visade sig vara rena skräpet.) Det är så pass kul att jag bad Pär att köra mig till Moraberg i Södertälje, så att jag kunde köpa den senaste expansionen, 'Livet i lägenhet' som jag FAKTISKT inte har. Innan vi åkte, så kollade jag hos Discshop, CDON och Ginza, men det var 'tillfälligt slut' och inget nytt leveransdatum. Meh! Väl i Moraberg gick jag in på El-Giganten. Rörigt. Sunkigt. Endast Sims 3. Ut igen och in på Siba. Rörigt. Sunkigt. Endast Sims 3. Ut igen och in på den sista affären som säljer spel, OnOff. Bra ordning. Fräscht och 'Livet i lägenhet'!! I-lands-lycka! På väg till kassan nappade jag åt mig ett par rosa Sony-lurar till min lika rosa MP3 och det visade sig vara suveränt ljud i dem. :-D  Nu har jag inte tid att sitta här och knattra. Jag ska installera Sims-expansionen!


Fridens.


PS. Det blåser som 17 idag samtidigt som det är +20. En ovanlig kombination, eller? Jag kallar den sortens väder för Jättelik Hårtork Inställd På Svag Värme.

Av Ewa - 15 augusti 2009 20:50

Jag mår bättre igen.

Jag KAN min sjukdom; den är vidrig, men medför egentligen inga överraskningar längre, så länge jag är uppmärksam på signalerna.

Min familj.

Gårdagens och dagens promenad.

Marsvinen. Igen och igen och igen och igen......


Fridens.


Av Ewa - 15 augusti 2009 17:23

....till en av alla dessa tidningar som vänder sig till oss daaaaamer stod att läsa: "Test! De bästa rynkkrämerna!". Äntligen har världen börjat inse att rynkor inte är fult och inte behöver döljas, men att använda en kräm som gör en rynkig.... *blink blink*  *fniss*


Fridens.

Av Ewa - 15 augusti 2009 16:53

Det är LÖRDAG idag. Det har varit det hela dagen och kommer att vara det några timmar till. Det är INTE söndag bara för att Pär, med sin fyra dagars-vecka, var ledig igår. Jag har, i och för sig, inte varit speciellt alert den här veckan..... :-P


Eftersom jag sov till halv 12 igår, så var jag inte så trött på kvällen. Jag satt faktiskt uppe till efter 1 när jag tog min CD-spelare med HP och lade mig i soffan för att lyssna. Jag räknade med att somna och det gjorde jag och jag låg kvar hela natten. Väldigt bekväm soffa! Jag vaknade vid halv 9 och var i valet och kvalet om jag skulle flytta in i sovrummet och fortsätta att sova. Elin sov. Förstås. Pär var i köket, men eftersom den lätt griniga stämningen från igår hängde kvar som ett illaluktande gasmoln, så hade jag ingen lust att gå in dit för att göra frukost. Det blev köket till slut och vi har slutit fred. Vi promenerade i 90 minuter och passade på att prata om allt och inget. Jag sa till honom att han måste börja lita på att jag kan min sjukdom och att jag alltid kommer tillbaka, men att det inte är någon som helst idé att pressa mig. Jag vet inte om det klargjorde något eller hjälpte, men jag behövde få det ur mig.


Det går oväntat trögt med "Katedralen vid havet" trots att den är rysligt bra. Jag har läst ett hundratal sidor. Jag har inte lyckats med konststycket att komma till ro med att läsa och under veckan som har varit har jag inte ens lyckat koncentrera mig ens på de kortaste blog-inläggen. I kväll, vid 22-tiden, ska jag stänga av datorn och krypa upp i soffan och läsa! Det kanske gör att jag sover bättre oxå.


Fridens.


Idag har Ellen varit hos oss i 1 år! Min hjärtegris.

Presentation


Allvar, svammel och underfundiga fundringar.
5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

1 av 3

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12
13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27
28
29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Länkar

Anti-spam

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS

Följ bloggen

Följ Mitt liv i ord med Blogkeen
Följ Mitt liv i ord med Bloglovin'

Jag är isbjörns-fadder

Jag är panda-fadder

Jag är tiger-fadder


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se