Direktlänk till inlägg 23 augusti 2009

Hushållsarbete

Av Ewa - 23 augusti 2009 15:05

Jag har städat idag. Inte så otroligt noga eftersom jag inte har den rätta energin för det, men det är i alla fall skillnad. Elin städar, i vanlig ordning, sitt rum och hjälper sedan till om jag ber om det. Pär har tillbringat förmiddagen tillsammans med sin syster + systerson i cashandets tecken.


För några dagar sedan skrev DN:s 'Allt om barn' om en bok av en dansk författare. Boken handlar om hur man får sina barn att hjälpa till hemma. Finns det verkligen behov av och en marknad för den sortens böcker? Hur i all världen har vi klarat oss utan alla dessa experter och deras självhjälps-böcker??


Att barnen ska hjälpa till, så länge de bor hemma är för mig lika självklart som att det är föräldrarnas regler som gäller så länge de bor hemma. Det faktum att sysslorna bör anpassas efter barnens ålder..... Det är ju givet! Du-uh!


Jag instämmer i en sak och det är att hela familjen vinner på att även barnen 'sätts i arbete'. Föräldrarna får hjälp och måste även lära sig att lita på att en uppgift blir gjord även om det inte är på ens eget sätt. Barnen får ansvar för vissa saker och upptäcker fördelarna med att få förtroendet och att vara en del i det som får en familj att fungera.


Författaren skriver att hon utnämnde sina barn till olika sorters chefer och att de där igenom tog det på större allvar. Det är så himla fånigt! Ett desperat försök att ge hushållsarbetet högre status. Hushållsarbete har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Ibland går det av sig självt och ibland är det fruktansvärt motigt, men det finns inga måsten. Personligen städar, diskar och tvättar jag för att få den sortens hemmiljö som jag trivs i. Elin har haft olika sysslor genom åren och det har aldrig handlat om att Pär eller jag har servat henne för att hon är barnet i familjen. Alla hjälper alla. Det är i alla fall det vi strävar efter.


Fridens. 

 
 
Annie

Annie

23 augusti 2009 16:38

Hos oss städar vi på onsdagar. Vi har delat upp allmäna utrymmet i fem områden ( =antalet familjemedlemmar) och så roterar vi runt dessa områden på ett rullande schema. Jag försöker att inte gå och städa efteråt, utan får trösta mej med att tex toaletterna blir städade som JAG vill ha dem städade var 5:e vecka. Huvudsaken (har jag lärt mej) är ATT de blir städade, ju :-)

http://peek-a-boos.bloggagratis.se

 
malin

malin

23 augusti 2009 19:01

Ja, naturligtvis hjälps alla åt här hemma.
I takt med att de blir äldre sätts högre krav.
Var och en plockar upp efter sig. Och städar sitt rum efter förmåga.
Sen hjälps vi åt med dukning av bord osv. I takt med åldern blir det mer avancerade uppgifter. Lite matlagning, tvätt osv.
Nu flyttar min 15, snart 16 åring hemifrån och jag VET att hon klarar tvätt, enklare matlagning och städning.
Det är självklart för henne.
Då har vi lyckats tycker jag :)

http://pillris.blogg.se

 
Marianne

Marianne

26 augusti 2009 23:00

Givetvis så ska alla hjälpas åt efter sin förmåga. Hos oss gör var och en det de är bra på och det vi föredrar. De tråkiga jobben ingen vill åta sig, delar vi upp. Matlagning, sköta tvätt mm är lärdom för livet så de sysslorna ska alla ägna sig åt.
Man kanske skulle skriva en bok om det……..
Ha det gott

http://www.ekoxenskennel.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ewa - 25 december 2014 22:37

Nu flyttar jag härifrån efter drygt 7 års bloggande. Naturligtvis ska jag fortsätta att blogga, men på en helt egen domän för att verkligen säkerställa äganderätten till mina texter. Jag flyttar hit: http://www.ewasundback.se/. Jag hoppas att ni följ...

Av Ewa - 24 december 2014 20:24

"Spiderman" med Toby McGuire och Kirsten Dunst. Det är inte bara tecknade filmer som fungerar när jag vill fly verkligheten. Superhjältar kan rädda mig för 2 timmar i taget. "Spiderman" är 12 år och det är länge sedan jag såg den, men just ikväll var...

Av Ewa - 24 december 2014 15:53

Elin störde mig. Pär irriterade mig. Båda gick mig på nerverna på ett sätt som definitivt hade att göra med ångest och sällskapssjuka. När det var 1 timme och 20 minuter kvar innan vi skulle åka till svärisarna för att fira julafton satte jag mig i s...

Av Ewa - 23 december 2014 16:14


...tycker om den träningsvärk som jag har idag och när inte ens jag gör det,ja, då är den löjligt grym. Jag har faktiskt tagit värktabletter för att över huvud taget kunna röra mig smärtfritt. I förmiddags var träningsvärken inte alltför hemsk och ja...

Av Ewa - 22 december 2014 22:09

Föddes och växte upp i Kiruna. Flyttade därifrån när jag var 22 år. Nästan flydde. De sista åren jag bodde där mådde jag oerhört dåligt och det är den känslan som blev mitt bestående minne av stan. Av en slump hittade jag en Kirunagrupp på FB med mån...

Presentation


Allvar, svammel och underfundiga fundringar.
5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

1 av 3

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12
13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27
28
29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Länkar

Anti-spam

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS

Jag är isbjörns-fadder

Jag är panda-fadder

Jag är tiger-fadder


Ovido - Quiz & Flashcards