Alla inlägg under maj 2008

Av Ewa - 18 maj 2008 15:47

I vanliga fall tar jag mina 4 droppar vid 16-tiden, men på grund av gårdagens kalas, så blev det inte att jag tog de förrän vid 21. Jag tycker inte om att ta de så sent för då blir det som idag att jag sov ända till 10, men hade kunnat sova mer och huvudet har känts tungt större delen av dagen.


Det har, över huvud taget, varit en seg dag som verkar räcka hur länge som helst trots att jag sov så länge. Det är igen-mulet ute, men uppehåll. Termometern visar inte mer än +5 och det blåser. Pär har sprungit söndags-rundan och sa att det var riktigt kallt. Det går an så länge vi inte får snön hit! Värmen är inte avstängd för säsongen som jag påstod härom dagen och jag tycker inte att jag gör så mycket annat än att vrida på reglagen och framför allt i köket. Grisarna tycker om värme, men när jag kommer in i köket på morgonen efter en natt med stängd köksdörr och elementet på järnet, så är det uppåt +26 grader här inne och det är FÖR varmt. Jag har i alla fall lättare att klä på mig eller ta av mig, allt efter behov, jämfört med fyrbeningarna. :-P  Denna text skulle kunna rubriceras med "Dagens i-landsproblem".


Igår nämnde min svägerska ett radioinslag som hade handlat om empati och att förmågan till empati är medfödd och kan tränas. Det är snarare så att den BÖR tränas om människan inte ska bli psykopat. Empatin har bostadsadress i den främre hjärn-loben och har ingen enskild koppling till den kreativa vänstra halvan eller den logiska högra halvan. Så'nt här tycker jag är otroligt intressant! Alla föds med förmågan till empati och den är väl utvecklad upp till 5 års ålder och det krävs inte så mycket ansträngning av hjärnan att hålla den aktiv. Svägerskan arbetar på dagis och kunde bekräfta detta. Jag är mamma till en tonåring och kan bekräfta det som kommer. I tonåren, däremot, tar empatin, av någon anledning, lååååång semester och tonåringen får verkligen köra hjärnan på max-effekt för att empatin inte ska ta avsked helt och hållet. Man skulle kunna tycka att eftersom tonåren är proppade med hormoner och starka känslor, så borde väl förmågan till MEDKÄNSLA utvecklas samtidigt, men så är inte fallet. Kanske just för att den INTE är baserad på hormoner och därför inte kommer och går okontrollerat. Jag fick en makalös aha-upplevelse när hon berättade för det förklarar varför Elin är som hon är (jag har bara min egen tonåring att utgå ifrån)! Det är pga empatins långa semester som tonåringen är fördömande, har väldigt lätt för att skratta åt utsatta, är fruktansvärt egocentriska och har svårt att förstå varför föräldrar blir så himla arga om de kommer hem sent. DE HAR INTE FÖRMÅGAN ATT SÄTTA SIG IN I EN ANNAN MÄNNISKAS SITUATION. Det är ofta, ofta som jag kommit på mig själv med att säga till Elin:"Om du kan tänka dig själv i den eller den situationen, så skulle inte du heller vara så kaxig." Hon kan ju inte det, men hon KAN LÄRA SIG! Empatin är oftast fullt utvecklad i 20-årsåldern, men de finns de som behöver öva tills de kommer upp i 50-årsåldern! Tänk då på allt detta ungdomsvåld som verkar så fullständigt obegripligt. "Jag sparkade bara honom i bröstkorgen". Underförstått är att han ju inte dog av det. Om man kan tänka sig in i hur det känns att ligga på marken och bli sparkad på, så skulle man låta bli. Det vanligaste personlighets draget hos psykopater är just bristen på empati. Tonåringen måste träna upp denna förmåga innan den självdör och känslo-livet med den. För att inte bli påhoppad av diverse föräldrar till tonåringar, så lägger jag till att det NATURLIGTVIS finns undantag; att det NATURLIGTVIS finns tonåringar som redan har tränat upp sin empati.



Över till något heeelt annat och mindre allvarstyngt!

Innan vi gick hem till svärföräldrarna, så följde jag med Elin för att prova ett par skor som hon var sugen på. De var, inte sköna, så hon sparade 250 kr. Jag, å andra sidan, förtog mig inne på Body Shop och gjorde av med 246 kr, så på något knasigt kommersiellt plan, så jämnade det väl ut sig. Jag köpte en badsvamp och tvål + lotion med Moringa. Den doftar försommar med aningens hyacint. Det är även honung i som gör att huden inte torkar ut. Jag ska fylla några småflaskor med tvål och lotion och ha med SATS-necessären, så kanske det blir lite lättare att komma iväg i morgon!


Fridens!





Av Ewa - 17 maj 2008 20:44

Min svärmor fyller år idag och min svärfar fyller år om tio dagar och idag hade de sitt årliga dubbel-kalas innan de flyttar till Öland över sommaren.

Jag hade ingen lust alls att åka dit, men hade inget bra argument och jag hade ingen lust att hamna i en diskussion med Pär, så jag följde med. Det var ganska trevligt. Vårt gäng ÄR ett himla trevligt gäng, men jag känner mig överdoserad efter Italien-veckan. Maten var, som alltid, väldigt god, men det var för mycket. När vi kom fick vi en drink och lite plockmat. Middagen bestod av förrätt, huvudrätt och efterrätt. Sedan tårta ovanpå det. Jag är så ointresserad av mat! Jag ville bara hem till grisarna. Vi kom inte hem förrän halv 21. Nu ska Elin och jag titta på några avsnitt av "Las Vegas".


Fridens.

Av Ewa - 16 maj 2008 16:36

Elin har klarat av ännu en skolvecka med bravur, men det var på håret. I morse var hon hängig på ungefär samma sätt som när hon ofta var hemma från skolan; kallsvettades, mådde små-illa och "Är det säkert att jag inte har feber?". Jag peppade inte henne den här gången utan BEORDRADE henne att gå för annars skulle hennes belöning frysa inne. Hon kom iväg ("Jag mådde bra när jag väl kom ut.") och när hon kom hem kunde hon meddela att hon fått VG på matteprovet vilket är en KLAR förbättring. Dessutom låg hennes belöning i brevlådan: den senaste säsongen av "Las Vegas". Jag är stolt över henne! Idag lyckades hon ta sig över den lilla tröskeln som brukar dyka upp som ett illasinnat bakslag efter att man har lyckats ta sig över den STORA TRÖSKELN.


Själv har jag sovit i soffan tillsammans med Heffaklumpen och så har jag börjat på en ny bok som verkar vara mycket bra: "Odd Thomas" av Dean Koontz. "Odd" är både hans förnamn och en syftning på att han är underlig eller annorlunda ('odd' på engelska). Det är gott om den sortens underfundiga humor som jag älskar.


I kväll ska Elin på tjej-middag hemma hos en tjej i klassen, så Pär och jag får äta middag själva (Pär diskar) och roa oss själva så gott det går, men det är sällan några problem.


Tösen fortsätter sin ofrivilliga (?) förvandling till en skinny-gris, men i övrigt mår hon bra och hon äter som vanligt. Hon är harigare än innan garage-vistelsen och det får väl ta sin tid. Däremot har Lillan en knöl i sidan liknande den som Tösen hade och som sedan sprack, men jag känner mig inte orolig.


Fridens.

Av Ewa - 16 maj 2008 07:44

+4 grader och regn. Igår yrade jag någonting om att kanske promenera idag, men jag skulle inte tro det! Blä! Soffan, en bok och te är vad som händer i stället. Vår förening har stängt av värmen inför sommaren, men det hade behövts nu för det känns onödigt svalt inomhus och de stackars grisarna skulle må bra av värme nere på golvet. De nyser ikapp med oss andra.

Av Ewa - 15 maj 2008 18:15

När jag vaknade i morse hade jag huvudvärk, näsan var täppt, halsen var tjock och ögonen hade en pigg allergi-röd färg. Frågan för säsongen är om det är allergi (med tanke på ögonen) eller förkylning? Varför inte braska på ordentligt med en kombination av båda? Eftersom det är så pass svalt och småregningt, så tippar jag på förkylning för allergin brukar dämpas vid så'n här väderlek. Huvudvärken gav mig ännu en anledning att lura i soffan med Heffaklumpen. Mmmmysigt! Det känns ändå som om kroppen snart har fått sömnbehovet tillgodosett, så - vem vet - i morgon blir det kanske en promenad!


Idag fick jag oxå en anledning att gå ut eftersom Pär och jag hade en rendez-vous på Konsum för veckohandlingen. De har börjat sälja ljud-böcker där till priser som är löjligt låga jämfört med "Lyssnarklubbens" (jag har förresten fullföljt avtalet att köpa böcker ur minst tre nummer av tidningen, så nu kan jag gå ur och spara pengar). "Lyssnarklubben" vill ha ca 350 kr för en ljud-bok med 10-15 skivor. Hos AdLibris är de nästan hundralappen billigare och på Konsum kan man köpa två för 199 kr! Det var där jag impulsköpte "Box 21" i lördags och idag blev det "Edward Finnigans upprättelse". Häromdagen lyssnade jag färdigt på "Box 21" och den var visserligen knök-full av elände då den handlar om de tjejer som kommer till Sverige från Baltikum och sedan blir tvingade till prostitution för att betala tillbaka skulden för passet. Den var MYCKET bra! Och hemsk! Det jag kommer att minnas tydligast var slutet. Författarparet hade lyckats med att, i den absolut sista meningen, få till ett slut som lämnade mig med tappad haka. "Va'??!"  "Näää...."   Nu ska jag lyssna på "Edward Finnigan", av samma författarpar, i den nya CD-spelaren.


Fridens.


PS. Eftersom VV har blivit uppskjutet och vädret är ruggigt, så tänker jag dricka varm choklad med vispgrädde ikväll.

Av Ewa - 14 maj 2008 17:00

1. Duschade för att familjen ska kunna umgås med mig utan näs-klämma.

2. Sov på soffan med Heffaklumpen som sällskap.

3. Åt lunch och tittade på inspelningar av "Dallas" och "Huset Elliot".

4. Städat buren. Av någon anledning, så luktade grisarnas handdukar (som är utlagda på golvet) ovanligt starkt vilket ledde till att de fick "gå och lägga sig" efter städningen, så att jag kunde byta stink-dukarna. När jag skulle valla in flocken, så visade det sig att ALLIHOP satt i nedre buren! BINGO! Då hoppade Elaka Stormatte fram och satte dit burdörren och sedan var det bara att plocka ut de som skulle upp en våning. Allvarligt talat, så kände jag mig jätte-elak! Vilka blickar jag fick...... Nu är de nattade och har rent spån, nytt hö och friskt vatten och de BRUKAR inte vara långsinta.


Pär och Elin är i Skärholmen för att köpa skor till sig själva och födelsedags-presenter till svärföräldrarna. På skoj sms:ade jag Pär om att han kunde köpa en ny bärbar CD-spelare på Clas Ohlson = billigt och oftast bra. Den som jag fick från "Lyssnarklubben" tacklar av i snabb takt; glapp i lurarna och löjligt känslig för stötar + batteriluckan är överdj-g att få upp. Döm om min förvåning när han sms:ar "Fixat!". Han köpte faktiskt en ny! Nu har han samlat på sig MÄNGDER av plus i kanten. :-D 


Nu har jag fyllt i en blankett angående utträde ur a-kassan. Jag har oxå fått en tid hos läkaren om två veckor och då ska jag även lämna prover.


Jag är yttepytte piggare idag, så det finns kanske hopp om att kunna börja göra saker igen.


Fridens.


Av Ewa - 13 maj 2008 18:02

Min hjärtegris Tösen tappar mer päls än någonsin förr och är på väg att bli kal mitt uppe på ryggen. Jag hittar inga kryp eller ohyra i pälsen. Hon mår bra i övrigt. Marsvin har en benägenhet att tappa päls när de blir stressade. Kan det vara en reaktion från garage-vistelsen då hon bodde i den övre buren? Är det någon som vet eller blir det en tripp till veterinären igen?

Av Ewa - 13 maj 2008 16:08

Jag vill BARA sova. Jag är inte trött på det viset att jag gäspar oupphörligt eller knappt kan hålla ögonen öppna. Det mesta känns ap-tråkigt och då är det lockande att luta sig lite och jag har inga problem att somna. Till saken hör att jag har dragit ned på Theralen-dropparna, en droppe i taget, från 8 (för att kunna sova i Köldhålan) till 4. Det är alltså ingen dåsighet pga dem. De nya stavarna står oanvända. Ingen ork. Ingen lust. När allt känns fel, så som det gör nu, så börjar jag automatiskt att analysera; VARFÖR känns det så här? Ni som har läst min blog, vet vilken beslutsångest jag hade angående Italien-resan och ni vet oxå hur dåligt har har mått av allt som har med FK att göra. Det KAN vara så att alla de spänningarna har släppt nu - alla på en gång - och i stället för att lättnaden övergår i glädje, så tar tröttheten över. Jag vet att det blir lättare. Jag känner oxå hela vägen från tårna och upp till hårbotten att jag inte får ut någonting av att pressa mig själv. Vid det här laget känner jag mig själv. Det slog mig att det nog inte var någon bra idé att dra igång med VV i det här läget. Det känns inte som att jag var tillräckligt förberedd. Jag kommer att börja om igen måndagen den 2 juni. Utvilad och förberedd. Jag kommer oxå att beställa tid hos läkaren eftersom det, hur som helst, är dax att kolla upp blodvärden med mera.


Fridens.


PS. Idag kom ett intyg för förmånstagare dvs dagen EFTER att jag mailat handläggaren. Två positiva chocker på lika många dagar - det är jag inte bortskämd med direkt!

Presentation


Allvar, svammel och underfundiga fundringar.
5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

1 av 3

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

Länkar

Anti-spam

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS

Jag är isbjörns-fadder

Jag är panda-fadder

Jag är tiger-fadder


Skapa flashcards